Bivša kasarna Ušivak, prihvatni centar za smještaj migranata u Hadžićima, danas će početi s radom. Program koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dražan Rozić potvrdio je za BHRT da će objekat biti spreman da primi prve migrante.
U okviru kompleksa kasarne, osim same zgrade, postavljeno je i 66 kontejnera, tako da će njen ukupni kapacitet biti 400 ljudi.

Osobama koje će biti smještene u novootvorenom prihvatnom centru biće obezbijeđena tri dnevna obroka, kao i grijanje, struja i internet veza. U sanitarnim kontejnerima postavljeni su mokri čvorovi.

Prema Rozićevim riječima,”Ljekari bez granica” potvrdili su da i oni dolaze kako bi zajedno sa osobljem IOM-a radili na prijemu migranata.

Inače, kasarnu Ušivak prije četiri mjeseca Vijeće ministara BiH ustupilo je na korištenje Ministarstvu sigurnosti za smještaj osoba koje preko naše zemlje pokušavaju ući u države Evropske unije.

Danas nova lokacija za smještaj migranata u Unsko-sanskom kantonu
Ministar sigurnosti Dragan Mektić juče je, nakon sastanka sa članovima Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK), izjavio da će najkasnije danas biti poznata privremena smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća.

“Na lokaciji će biti smještena sva lica koja trenutno borave po gradskim ulicama, parkovima, ali i privatnim smještajima. Ne možemo im, naravno, zabraniti slobodno kretanje, ali ćemo ga iz sigurnosnih razloga morati reducirati, kao što je i u drugim evropskim zemljama učinjeno”, rekao je Mektić.

Komesar policije USK Mujo Koričić kazao je da će policija, takođe iz sigurnosnih razloga, morati zaustaviti daljnji priliv migranata u ovaj kanton.

“Postavićemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi s ulaskom novog broja migranata, sigurnosna situacija ovdje bila i definitivno narušena. Sve prevoznike u BiH ćemo o tome obavijestiti, kako bi prestali prevoziti migrante, koji neće moći ući na područje kantona”, kazao je Koričić.