Regionalna katalonska Vlada zatražila je danas od centralne španske Vlade u Madridu bezuvjetne pregovore o rješavanju krize u toj pokrajini poslije pet dana protesta.

– Pozivamo predsjednika španske Vlade(Pedra Sančeza (Sanchez) da danas odredi dan i sat za bezuvjetne pregovore… To je njegova odgovornost i obaveza – izjavio je prvi čovjek Vlade Katalonije Kima Tora (Quim Torra) koji želi da tokom razgovora bude pokrenuto i pitanje održavanja referenduma o samoopredjeljenju Katalonije čemu se od ranije protivi Madrid. 

Tora je rekao kako Katalonci već odavno traže pregovore o rješavanju pitanja tog španskog područja i dodao kako to pitanje danas zahtijeva još hitnije rješavanje. 

Poziv španskim centralnim vlastima dolazi poslije pet dana nasilnih protesta u Kataloniji.

U Barceloni je sinoć povrijeđeno više od 150 osoba poslije višesatnih sukoba demonstranata sa policijom koja je ispalila gumene metke i bacila suzavac kako bi rastjerala proteste. 

Demonstracije su počele zbog nezadovoljstva presudom Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak osudio devet lidera katalonskih separatista na zatvorske kazne. Separatisti su se od tada svake noći sukobljavali sa policijom u Barceloni i drugim gradovima nakon mahom mirnih protesta. 

Vlasti su saopćile kako je do sada ukupno povrijeđeno više od 400 ljudi, a pola od njih su policajci. Policija je uhapsila više od 150 osoba. 

Protekle noći policija je upotrijebila i vodeni top i suzavac kako bi suzbila demonstrante u Barceloni.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba