Ogromna većina katalonskih skoro hiljadu gradonačelnika danas je zatražila od vlasti u Madridu da odobre regiji pravo na samoodređenje vlastite budućnosti, dok se mase separatista okupljaju radi protestnog marša u Barceloni tokom dana. 

Katalonska

prijestolnica zahvaćena je skoro dvosedmičnim demonstracijama otkako je devet političara i aktivista osuđeno na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog njihove uloge u pokušaju proglašenja nezvisnosti u 2017. godini koji su španski sudovi proglasili ilegalnim.

Gradonačelnici koji zastupaju 814 od 947 lokalnih zjednica okupili su se u sjedištu regionalne administracije kako bi predstavili njenom čelniku Kimu Tori (Quim Torra) dokument čije su suštinske poruke, sloboda za političke zatvorenike, dijalog i samoodređenje, sve podržane.

– Vaše je prisustvo znak jedinstva, jedinstva koje je neophodno u suočavanju s represijom. Moramo biti sposobni da stvorimo republiku slobodnih muškaraca i žena i da prevaziđemo konfrontacije konstruktivnim pristupom – rekao je Tora, uz uzvike “nezavisnost”.

Skup gradonačelnika označava uvodni čin protesta koji bi kulminirali maršom kroz gradski centar za koji se organizatori nadaju da će biti najveći od izricanja presude za devet političara i aktivista. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.