Katolici imaju negativniji stav o islamu od protestanata, nevjernici najtolerantniji

radiosarajevo.ba

Kršćani u zapadnoj Europi skloniji su kritiziranju imigranata, muslimana i židova nego osobe koje ne osjećaju nikakvu vjersku pripadnost, pokazala je studija objavljena u utorak.
 
Američki neovisni institut Pew Research Center (PRC) proveo je polovicom prošle godine veliku anketu nazvanu “Biti kršćanin u zapadnoj Europi” u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Španjolskoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Noveškoj, Nizozemskoj, Portugalu, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.
 
U Francuskoj 45 posto kršćana (uglavnom katolika i protestanata) kaže da je “islam uglavnom nekompatibilan s kulturom i vrijednostima zemlje”, dok to isto smatra 20 posto osoba koje ne osjećaju vjersku pripadnost.
 
Fenomen je još snažniji u Njemačkoj (55 posto naspram 32 posto) i u Italiji (63 posto naspram 29 posto).
 
Unatoč višekratnim pozivima pape Franje i protestantskih crkvi da se prime migranti, kršćani su željniji smanjiti njihov broj nego njihovi sugrađani bez vjerske pripadnosti.
Portugal je najtolerantnija zemlja po tom pitanju: 33 posto katolika traži strožu migracijsku politiku (naspram 26 posto onih koji ne izražavaju vjersku pripadnost). Suprotno, u Italiji je takvih 66 posto.
 
Pew primjećuje kako katolici imaju negativniji stav o islamu od protestanata, što se najbolje vidi u Njemačkoj u kojoj 31 posto katolika kaže da ima “osjećaj da su stranci u svojoj vlastitoj zemlji” zbog broja muslimana. Takvo mišljenje ima 19 posto protestanata.
 
U Italiji je 25 posto ispitanika odgovorilo da ne želi židova za člana obitelji, u Britaniji 23 posto, u Austriji 21 posto, a u Njemačkoj 19 posto. Kao članovi obitelji židovi bi najbolje bili prihvaćeni u Nizozemskoj, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.
 
Muslimana za člana obitelji u Italiji ne bi prihvatilo 43 posto ispitanih, u Britaniji 36 posto, a u Švicarskoj 31 posto. Zemlje u kojima bi bili najbolje prihvaćeni opet su Nizozemska, Norveška i Švedska.
Pew Research Center realizirao je svoju anketu od aprila do augusta 2017. na uzorku od 24.599 odraslih, oko 1500 u svakoj zemlji.


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...