Bavarska je kao prva njemačka savezna pokrajina uvela daljnju mjeru ograničenja kretanja građana, a savezne zemlje Bremen, Hessen, Porajnje-Falačka i Sarska od sutra zatvaraju sve restorane i kafiće, saopćeno je u petak. 


– Nažalost se još uvijek u javnosti mogu vidjeti grupe ljudi ili se odvijaju tzv. korona-zabave. To više ne možemo prihvatiti – rekao je premijer Bavarske Markus Zoder (Soeder) najavljujući da od petka u ponoć Bavarska uvodi mjeru ograničenja kretanja. On je rekao kako sada treba pokušati spriječiti nagle poraste broja zaraza. 

Od petka u ponoć u Bavarskoj je zabranjen izlazak iz stanova bez opravdanog razloga kao što je odlazak u nabavku, liječniku, u ljekarnu, na posao ili partneru.

Sport na otvorenome je dopušten, ali samo za pojedince ili osobe koje žive u istom kućanstvu.

Zoder je ove nove mjere odbio nazvati karantinom jer se, kako je rekao, ne radi o potpunoj zabrani izlaska iz kuće, kao što je to slučaj u Kini.

Policija će, kako je najavio Zoder, pojačano kontrolirati pridržavanje ovih pravila, a za nepoštovanje su predviđene kazne i do 25.000 eura.

Istovremeno se uvodi mjera zatvaranja ugostiteljskih lokala uz iznimku onih lokala koji prodaju hranu koja se može ponijeti sa sobom.

Ministri saveznih pokrajina u nedjelju će s kancelarkom Angelom Merkel raspravljati o eventualnom uvođenju ograničenja kretanja poput onog u Bavarskoj. Neke savezne zemlje, poput Berlina, protive se ovoj mjeri smatrajući je “nekonstruktivnom”.

Od subote i druge savezne pokrajine uvode mjere zabrane

Savezne pokrajine Bremen, Hessen, Porajnje-Falačka i Sarska od sutra uvode mjeru zabrane rada ugostiteljskih objekata, s izuzetkom onih koji prodaju hranu za konzumaciju izvan lokala.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kazne i do 25.000 eura / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.