Američki državni tajnik John Kerry je u ponedjeljak zatražio od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova da Moskva primijeni prekid vatre na istoku Ukrajine, suočene s eskalacijom borbi, saopćio je State Department.

U telefonskom razgovoru s Lavrovom, šef američke diplomatije “je zatražio od Rusije da iskoristi priliku” da na narednim međunarodnim sastancima “ubrza postepenu primjenu sporazuma iz Minska” potpisanih u septembru i februaru, navodi se u izvještaju glasnogovornika američke diplomatije Johna Kirbyja.

Nedavno rasplamsavanje sukoba između vojske iz Kijeva i proruskih separatista je potpirilo strahove od eskalacije u ovom ratu u kojem već ima više od 6.400 mrtvih od početka u aprilu 2014. godine.

Diplomatski napori za pokretanje mirovnih procesa predviđenih sporazumima iz Minska su dosada bili uzaludni.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da naoružava separatiste i raspoređuje svoje redovne trupe. Moskva demantira bilo kakvu umiješanost svoje vojske i priznaje prisustvo ruskih dobrovoljaca koji su otišli da podrže pobunjenike.

Iako je ukrajinski sukob doveo do pogoršanja američko-ruskih odnosa bez presedana nakon Hladnog rata, ministri Kerry i Lavrov se često sastaju i razgovaraju.

Osim o Ukrajini, oni također “razgovaraju o Siriji, Iranu, Jemenu i Vijeću Arktika”, kaže glasnogovornik State Departmenta.

 

/fena