Ne moramo se maknuti daleko od bilo kojeg grada u bilo kojoj zemlji da bi došli u neku pustoš ili selo. A svi potječemo iz nekog takvog, udaljenog kraja. Da bi imali posla sa ‘krkanima’ koji se ponašaju kao da je Srednji vijek uopće se ni ne moramo micati iz grada, ali… To je neka druga priča.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Svoje je selo svijetu odlučio pokazati UFC šampion Khabib Nurmagomedov (31). Ime je egzotično, a lokacija… Kod nas se to kaže: vukoje**na.

Khabibovo selo zove se Sildi. Ruska Republika Dagestan, okrug Tsumadinsky. Posljednji popis stanovništva bio je 2010. godine. Broj žitelja sponzorira Peugeot: 208. A populacija je u padu.

Khabib je prošetao selom. Pokazao ugašene i neke dimnjake koji svjedoče da u dagestanskim hladnim i golim planinama netko još živi. Pohvalio se i modernim natpisom.

– Šamile, čitaj ovo! – rekao je svom pratiocu pokazujući na tablu: Ulica Khabiba Nurmagomedova. Natpis kao iz centra New Yorka, ‘ulica’ široka metar i duga dva metra, zemlja i oronule, opasne stepenice.

U Sildiju se meso ne suši na tavanu nego u dvorištu ispod strehe. Pogled oduzima dah. Sildi ima džamiju, na zidove kuća naslagana su nacijepana drva. Ogrjev, nema majci centralnog ni klime.

Može li se u Khabibovo rodno selo nekom cestom ili samo zrakom, svjetski prvak nije pokazao. Ali je samo jedan u nizu svjetskih sportaša koji jest pokazao da nije bitno otkud smo krenuli nego koliko jako i odlučno idemo prema željenom cilju.

Na kratkoj snimci ne vidi se ni jedna antena, nekako sumnjamo da ljudi imaju internet i znaju što je UFC, alli Sildi je dao velikog šampiona. A Khabib Nurmagomedov ponosno pokazao: ‘Ovdje sam se rodio’.

Teško da će zbog tog videa masa nagrnuti u Sildi, ali nek’ se zna otkud je prvak svijeta!

Foto: Khabib Nurmagomedov/ Instagram

Više saznajte na izvornom linku: Danijel Vukušić – Khabib Nurmagomedov ima ulicu u rodnom selu na kraju svijeta… / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.