Kim Jong-un u oklopnom vozu putuje na sastanak s Trumpom

Klix.ba

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un otputovao je oklopnim vozom u Hanoi, gdje bi trebao obaviti razgovore s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, piše BBC.

Naime, on je stigao u kineski granični grad Dandong oko 21 sat po lokalnom vremenu u subotu, a dugoočekivani drugi bilateralni sastanak lidera Sjeverne Koreje i SAD-a zakazan je za srijedu i četvrtak u glavnom gradu Vijetnama.

Drugi samit slijedi historijski prvi krug razgovora koji su održani prošle godine u Singapuru. Oči javnosti ovaj put bit će usmjerene na dio razgovora koji se odnosi na proces “denuklearizacije”.

Polazak Kim Jong-una na pregovore, koji su potvrdili sjevernokorejski državni mediji, prvo je službeno priznanje da će se razgovori sigurno upriličiti tokom sedmice pred nama.

Smatra se da sjevernokorejski lider putuje sa sestrom Kim Yo Jong i jednim od svojih ključnih pregovarača, bivšim generalom Kim Yong Cholom.

Porodica Kim, koja Sjevernom Korejom vlada od njenog nastanka, ima dugu povijest putovanja u inostranstvo vozom, a ne avionom.

U martu prošle godine Kim Jong-un putovao je vozom u Peking. Njegov otac Kim Jong-il najmanje je dva puta putovao vozom u Rusiju.

(Klix.ba)0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...