Uvijek je viđate sa šest slojeva pudera i oštrim konturama, a sada je skinula svu šminku i pokazala sa kakvim zdravstvenim problemom se već godinama bori.

Kim Kardašijan je pokazala kako bez šminke izgleda njeno lice sa psorijazom i internet je eksplodirao. Njena objava na Fejsbuku je dobila skoro 30.000 lajkova čim se pojavila i mnogi su oduševljeni činjenicom da se Kim potpuno ogolila pred svojim obožavaocima na društvenim mrežama.

Kim je za sajt njene sestre Kortni, “Poosh”, otkrila da je sa psorijazom počela da se bori kada je imala 25 godina i da, kao i svaka osoba koja se susrela s tom bolešću, ima bolje i gore trenutke. Starleta je objavila i fotke koje nisu nimalo prijatne za oko.

Foto: Facebook

Kaže da želi da pomogne svima koji se bore sa psorijazom kako bi što pre prihvatili svoje tijelo i sebe onakvima kakvi jesu.

Šta je zapravo psorijaza?

U pitanju je hronično oboljenje kože koje karakteriše prekomjeran rast gornjeg sloja kože.

Vodeći uzrok je genetika, a oboljenje prate ciklusi poboljšanja i pogoršanja.

foto: Profimedia

Tip psorijaze koji se najčešće javlja jeste plak (kod 80 posto pacijenata). Plak se javlja u obliku mrlja na koži, koje zatim prerastaju u crvene pljosnate površine ovalnog oblika, različitih veličina.

Psorijazne promene u najvećem broju slučajeva obuhvataju teme glave, laktove, koljena, donji dio leđa, šake ili stopala (mogu da se pojave i na noktima).

U liječenju ove bolesti izuzetno su važni rano postavljanje dijagnoze i pravovremen početak liječenja. Zato je važno da reagujete ako primijetite bilo kakve promjene na koži (jedna od rijetkih metoda dijagnostike jeste i biopsija kože).

foto: Profimedia

Stručnjaci kažu da bolest može da se pojavi u bilo kojem životnom dobu. Statistika ukazuje da je najveći broj pacijenata između 15. i 25. godine.

Kada je u pitanju liječenje, psorijaza se tretira fototerapijom (svjetlosnom terapijom) jer izlaganje kože svjetlu usporava rast zahvaćenih ćelija kože i poboljšava njeno stanje, određenim injekcijama ili tabletama, kao i biološkim lijekovima.

Izvor: Žena.blic.rs

Izvor: / novi.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.