Kina tjera muslimane da u logorima jedu svinjetinu


Omir Bekali AFP
Kina tjera muslimane da u logorima jedu svinjetinu

Avaz.ba

Muslimani koji su zarobljeni u kineskim centrima za stručno osposobljavanje, kako ih naziva kineska vlada, prisiljeni su jesti svinjetinu. Zabranjeno im je moliti ili puštati bradu, rekao je bivši zarobljenik, a prenosi The Independent.

Omir Bekali kazao je kako je jedina svrha tih centara da Ujgure i druge etničke manjine odvoji od njihove vjeroispovijesti, prenosi Index.hr.

Bekali je rekao da su zatvorenici prisiljeni poravnati se pred zidom i pjevati svakog jutra pola sata kinesku himnu.

Bekali je rođen u pokrajini Ksinjiangu, ali se zbog posla preselio u Kazahstan 2006. godine. Uhapšen je u martu 2017. kada se vratio u pokrajinu i zatvoren je na temelju optužbi za pomaganje “terorističkim aktivnostima”.

Nakon sedam mjeseci premješten je u centar za stručno osposobljavanje u Karamaju, gdje su ga vezali lancima.

Svakog petka, kada se muslimani tradicionalno mole, zarobljenici su morali jesti svinjetinu, što je inače strogo zabranjeno u islamu. Dodao je kako je zatvorenicima bilo zabranjeno moliti ili puštati bradu. Smjelo se samo govoriti kineski.

Kada je jednom prilikom odbio zapovijedi, bio je prisiljen stajati na zidu pet sati. Tvrdi da je kasnije poslan u samicu, gdje nije jeo 24 sata.

“Psihološki pritisak je ogroman. Morate sami sebe kritizirati, osuđivati svoje mišljenje, svoju etničku grupu. Još uvijek svake noći razmišljam o tome, dok sunce ne izađe. Ne mogu spavati. Samo mislim o tome”, rekao je Bekali.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Jučeng (Yucheng) branio je prije sedam dana stajalište Kine u vezi s centrima za stručno osposobljavanje u Ksinjiangu za muslimane te je odbacio uplitanje stranih sila u unutrašnjih pitanja Kine.

Kina je suočena s međunarodnim pritiskom oko tih centara, koje aktivističke grupe nazivaju logorima. Peking napominje da su te mjere potrebne kako bi se uklonila prijetnja islamskih militanata.

(Autor: Avaz)

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...