Kineska vojska, kako pišu tamošnji mediji, raspisala je konkurs za nabavku tehnologije opisane kao “zračno lasersko oružje”. U sklopu njega traže kompaniju koja bi im izradila softverski kontrolni modul za laserski top koji bi se postavljao na borbene zrakoplove. Konkurs i svi njegovi detalji su, naravno, tajna, ali je sama pojava naziva laserskog oružja izazvala mnogo zanimanja javnosti.

Ono što se može doznati jest da je zaista riječ o oružju, a ne o laserskom sistemu navođenja projektila. Laseri bi se na avionima u nekom obliku mogli koristiti za obaranje otkrivenih raketa ili pak za izravnu zračnu borbu protiv neprijateljskih aviona.

 

Informacije koje kruže kineskim društvenim medijima kažu kako je njihova vojska već izradila prototip ovakvog oružja. Podaci o tome se, kažu, mogu iskopati u javno objavljenim naučnim radovima vezanim uz pohranu energije i napajanje zračnog laserskog oružja. Navodno je riječ o laserima snage oko 100 kilovata.

Lasersko oružje i dalje je velik tehnološki i inženjerski izazov, posebno zbog velike količine potrebne energije za generiranje smrtonosnih zraka kao i zbog velikog gubitka snage laserske zrake ako se ona želi koristiti na većim udaljenostima. Ovakvo je oružje, čiji “projektili” putuju brzinom svjetlosti, za sada nedosanjani san mnogih svjetskih vojski, pa će biti zanimljivo vidjeti što su, i jesu li išta, Kinezi učinili po tom pitanju.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kineska vojska razvija laserske topove za borbene avione – Noob.ba / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.