Ovakva istraživanja pružit će na duge staze vrijedne informacije za analizu etiologije
Kineski naučnici implementirali ljudske gene u mozak majmuna

Ovo je već druga kontraverzna situacija u zadnjih pola godine u Kini, a koja je povezana s moralno upitnim genetskim istraživanjima

Avaz.ba

Kineski naučnici poboljšali su kognitivne sposobnosti (pamćenje, pažnja, logičko zaključivanje, brzina obrade informacija, obrada vizualnih i zvučnih informacija, jezik i govor…) majmuna tako što su im implantirali ljudske gene u mozgove, piše CNN. Istraživanje, koje su vodili istraživači s instituta „Kunming Institute of Zoology“, a koji se nalazi u jugozapadnoj Kini, trebalo je rasvijetliti evolucijski proces koji je doveo do ovako visokog razvoja ljudske inteligencije.


Genetski mehanizmi

– Naša veličina mozga i kognitivne vještine najdramatičniji su primjer evolucije kod ljudi, ali su nam genetski mehanizmi na kojima se temelje ove promjene ostali nepoznati – navedeno je u istraživanju.

Biolog Su Bing s instituta rekao je kako su naučnici slijedili ne samo smjernice kineske i međunarodne znanstvene prakse, već i standarde povezane uz prava životinja.

– Ovakva istraživanja pružit će na duge staze vrijedne informacije za analizu etiologije i liječenja moždanih bolesti kod ljudi, poput autizma, koje su uzrokovane abnormalnim razvojem – izjavio je Su Bing.

Virus HIV

Ovo je već druga kontraverzna situacija u zadnjih pola godine u Kini, a koja je povezana s moralno upitnim genetskim istraživanjima. U novembru prošle godine odjeknula je vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u historiji, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

(Autor: Avaz)