Kineski predsjednik obećao otvaranje tržišta za uvoznu robu

BHRT

Kineski predsednik Si Điping (Xi Jinping) obećao je danas, na sajmu trgovine u Šangaju veće otvaranje Kine za uvoznu robu, ali se nije osvrnuo na američke i evropske žalbe na tehnološku politiku i ograničenja za strane firme.

Kineski međunarodni sajam uvoza koji je otvoren danas opiranje pritisku da promijeni planove industrijskog razvoja za koje SAD, Evropa, Japan i drugi trgovinski partneri tvrde da predstavljaju kršenje obaveza u domenu otvaranja tržišta.

“Iskreno smo posvećeni otvaranju kineskog tržišta”, rekao je Si.

Na petodnevnom sajmu u Šangaju učestvuje oko 3.600 kompanija iz 152 zemlje. One se bave prodajom najrazličitijih stvari, od egipatskih urmi do njemačkih fabričkih mašina.

Kineska vlada koristi privlačnost sve većeg kineskog potrošačkog tržišta da bi umanjila primjedbe da Peking zloupotrebljava globalni trgovinski sistem kršeći obećanja o otvaranju tržišta.

Cilj sajma je i razvijanje trgovinske mreže s Kinom u centru i povećanje kineskog uticaja u globalnom sistemu kojim dominira zapad.

Si nije pominjao spor s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) oko kineskih planova za razvoj tehnološke industrije pod vodjstvom države, ali je rekao da treba “čuvati multilateralni trgovinski sistem”.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...