Radnici iz Kine koji grade autoput u Crnoj Gori pod stalnim su zdravstvenim nadzorom, a zbog širenja koronavirusa mjere opreza su pojačane, saopćio je u nedjelju direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. 

Na izgradnji autoceste u Crnoj Gori angažirana je kineska firma “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), koja na gradilištu trenutno ima oko dvije hiljade radnika iz Kine.

– Imaju zdravstvenu ustanovu i u slučaju bilo kakve sumnje obavještavaju nas. To jeste nadzor i mi smo tu nadležni da reagiramo na njihovu eventualnu prijavu, jer nam moraju prijaviti sve – saopćio je Mugoša za dnevnik “Dan”.

On je rekao da je s predstavnicima ambulante koja se brine o zdravlju kineskih radnika u Crnoj Gori već obavljen razgovor. Dobili su obvezujuću preporuku da se svi putnici koji dolaze iz Kine, ako imaju povišenu temperaturu ili bilo koji drugi simptom, prijave nadležnoj aerodromskoj službi.

– Na svu sreću, do sada nismo imali takvih slučajeva – rekao je Mugoša.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je saopćilo da su svi crnogorski državljani koji se nalaze u kineskim provincijama koje su pogođene koronavirusom zdravi te da je ambasada te zemlje u Kini u stalnom kontaktu sa nadležnim službama u toj zemlji.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kinezi koji grade autoput u Crnoj Gori pod nadzorom ljekara / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: