Legendarni Miroslav Ćiro Blažević bio je trener kluba Šangaj Šenhua, ali i selektor reprezentacije Kine U-23, te  nimalo nije iznenađen što Kinezi pomažu ostatku svijeta tokom pandemije koronavirusa, nego – kako kaže, dapače. 

– Kad me pitaju koje mi je najljepše iskustvo u karijeri kažem: Kina – javio nam se Ćiro. 

Zašto baš Kina, logično je pitanje. 

– Što je najbitnije, nema problema da ti se plati ono što je dogovoreno. U nogometnom svijetu to nije čest slučaj. Kinezi su po tom pitanju stvarno korektni. Iako sam tamo morao raditi sve preko prevoditelja, nije mi smetalo da dokučim plemenit narod. Nažalost, nisam imao priliku ići na periferiju da upoznam sirotinju, ali doživljaji iz Šangaja su prekrasni. Predsjednik Kine je genijalan čovjek koji jako voli nogomet. Svi nogometni menadžeri su profitirali jer dao im je apsolutnu slobodu da se razvije taj sport, objašnjava Ćiro, te dodaje:

–  Oni su meni svaki put na utakmici pisali transparente na našem jeziku. Kad su mi došli prijatelji iz Irana i vidjeli te poruke na našem jeziku koje su nosili navijači, pitali su me: “Pa kako?” Eto tako… U Hrvatskoj nisam doživio tako nešto. Imam jako lijepu uspomenu na njih. Nemaju ništa od osobina koje su nama Balkancima poznate, te fakinaže, tog uličarstva. To kod njih ne postoji.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kinezi nemaju ništa od osobina koje su nama Balkancima poznate, te fakinaže, tog uličarstva / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.