Tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića, koji je ubijen u martu prošle godine, a zatim ekshumirano prije dva dana iz grobnog mjesta u Banjoj Luci, danas je krenulo put ka mjestu Wiener Neustad kraj Beča gdje će pronaći konačni smiraj.

Članovi grupe Pravda za Davida, prijatelji i Davidova porodica okupili su se jutros u dvorištu Rebrovačke crkve odakle su ispratili tijelo Davida Dragičevića iz Banje Luke.

Uoči godišnjice smrti Davidovo tijelo će vozilom biti prebačeno u Wiener Neustad u Austriji gdje će biti ukopan na gradskom groblju.

Svoju razočaranost u sistem i vlasti Davidovi roditelji, Davor i Suzana, dokazali su ekshumacijom tijela svog sina i odlukom da se prebaci u Austriju.

Za četiri dana navršit će se godina dana od kada je ubijen David Dragičević pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Od pronalaska tijela Dragičevića u rijeci Crkvena na ušću u Vrbas 24. marta članovi grupe Pravda za Davida i mnogi građani BiH traže istinu o njegovoj smrti te procesuiranje osoba odgovornih za zločin.

Davidova majka, Suzana Radanović, kazala je ranije da su se na ovo odlučili kako bi David konačno pronašao svoj mir, a ona mogla obilaziti grob svoga sina, jer se u Banju Luku ne planira vraćati.

Ogorčeni građani iz cijele BiH, regije i svijeta već skoro godinu dana šalju poruke podrške Davidovoj porodici te pozivaju nadležne da konačno rasvijetle slučaj i procesuiraju odgovorne.

Članovi grupe Pravda za David poručili su kako nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dok počinioci ovog djela ne budu procesuirani.

Nakon ispraćaja Banjalučani su privatnim automobilima krenuli prema graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradiški, gdje će se nakratko zaustaviti između autobuske stanice i lokalnog stadiona kako bi se obratili medijima i posljednji put se oprostili od Davida prije nego njegovo tijelo napusti Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: klix.ba