Novi slučajevi koronavirusa zabilježeni su i na području Unsko-sanskog kantona. U tom kantonu je do sada registrovano ukupno 229 slučajeva, dok je trenutno aktivno 79 slučajeva. I dok se koronavirus širi ovim kantonom, u Ključu još uvijek nije zabilježen niti jedan slučaj od početka pandemije.

Savjest građana Ključa je bila zaista na visokom nivou i zahvaljujući svima u tom lancu, za sada, nemamo nijednog zaraženog. Mada, niko ne može tvrditi da nećemo sutra imati zaraženih, to ne zavisi od nas. Ali, evo, ipak se nadam da će ostati stanje ovako kako jeste”, kaže Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ.

Kako je moguće da u Ključu do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, niko sa sigurnošću ne može reći. Međutim, ono što je sigurno je da se građani ovog grada pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Anketa:

“Nosimo maske svi, i ja i muž. Djeca rade, koliko mogu pridržavaju se, moramo se čuvati”.

“Ja poštujem mjere zaštite. Imam 70 godina, vjerujem ovo što govore i dok se vjerovalo nije ni bilo zaraženih”.

“Odgovornost je velika, stvarno. U ustanove ne možeš ući nigdje, bilo gdje da dođes. Svugdje na vratima stoji obavezna maska, obavezno je moraš nositi”.

Provjerili smo kako se poštuju mjere i u ključkim radnjama i ustanovama.

“Ako bi iko od toga obolio, to bih bio ja pošto sam u svakom momentu sa ljudima, ali, eto, hvala Bogu nema, pridržavam se svega”, kaže Ferid Malkoč, frizer.

“Mi nemamo nikakvih problema niti smo ih imali, a moram naglasiti da se pridržavamo svih mjera koje smo dobili od kriznog štaba”, kaže Enisa Šistek, direktor dječijeg vrtića u Ključu.

Do sada je iz Ključa na koronavirus testirano više od 230 osoba. Iz ključkog doma zdravlja kažu da je pravovremeno sprovođenje mjera prevencije, ali i jako dobra saradnja sa ostalim akterima na nivou lokalne zajednice vjerovatno uticala na današnju epidemiološku situaciju.

“Mi nikada nismo prestali sa trijažnim punktom, sa izolatorijem gdje je obavezno nošenje uniforme, maske, mantila i vizira”, kaže Aida Kurbegović, higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Ključ.

Iako je Ključ, dakle jedina općina u ovom kantonu u kojoj do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, to nikako ne znači da je opasnost prošla, jer se virus može pojaviti svakog dana.

Stoga i vlasti i struka upozoravaju i apeluju na građane Ključa da se i dalje pridržavaju svih epidemoioloških mjera.

Izvor: BHRT

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.