Završetak aktivnosti bila je podjela sadnog materijala, a svaki korisnik je dobio 2.000 komada maline

– Protekle sedmice u Ključu je realizovan još jedan projekat s ciljem unapređenja i povećanja proizvodnje jagodičastog voća. Riječ o aktivnosti koju općina Ključ realizuje u saradnji sa UNDP-om pod nazivom “Migracije i razvoj” kroz koju je podignuto 20 dunuma zasada maline.

Završetak aktivnosti bila je podjela sadnog materijala, a svaki korisnik je dobio 2.000 komada maline. U ranijem periodu učesnicima u projektu već je podijeljen sistem za navodnjavanje, zaštitna sredstva i đubrivo za prvu godinu, betonski stubovi, te leđna prskalica. U podizanju ovih dvadeset dunuma malinjaka svaki korisnik je dao svoje učešće koje se ogleda u obezbjeđenju 30% sredstava, 30% je učešće općine Ključ, a ostatak su sredstva UNDP.

Sa ovim projektom općina Ključ povećala je ukupno površinu zasada maline na 35 dunuma. U sklopu istog projekta napravljeni su i štandovi koji su postavljeni na Trgu Alije Izetbegovića koji su također namjenjini za pomoć domaćim proizvođačima i promociju poljoprivredne proizvodnje.

//RTVUSK.BA