“Klocina i po”

sportsport.ba

Kada pogledate inserte, jedva vidljive, šta je s loptom radio Lionel Messi kad je bio “mali”, dva su zaključka. Prvo svaka čast ko je tada imao uređaje da to snimi, sačuva, ovjekovječi. Prcu malog sitnijeg od mrve. Drugo, to što je tada radio Lionel Messi identično je onome što sada radi – prolazi kroz protivničke igrače, kroz njih sedam, osam, zaobilazi ih, protura loptu kroz noge, ubrza, pa zastane, promijeni pravac i ritam. Jednom riječju njih pravi smiješnim, a sebe nenadmašnim, nezaustavljivim.

Ljeta 1996. na reintegriranoj Grbavici ovaj autor je počeo da se “ozbiljno” bavi fudbalom. Trajala je ta ozbiljnost do prve jesenje kiše, kada bi brutalno prašnjava grbavička šljaka počela da prerasta u nesnošljivu kaljužu. Tada je veći poduhvat bilo eskivirati trening. Za neke. Drugima nije bilo mrsko.

Trčkarao je i Edin Džeko tada, pod budnim okom trenera Jusufa Šehovića, i kakav je danas, svojom fudbalskom vještinom, takav je bio i tada. Pomalo je čak i nervirao koliko odskače u sposobnosti da zabije gol maltene svake minute.

Da je bilo uslova da neko na sarajevskoj Grbavici uradi isto kao sa Messijem, vidio bi i snimio bi istog ovoga Edina Džeku, koji danas igra u Romi. Prethodno je igrao i za Manchester City, Wolsfburg, Teplice, Usti nad Labem i činio isto ovo što sada radi. Nema uopće mnogo razlike, razlika je jedino u iskustvu i što je vremenom postajao jači i jači. Tehnika, njuh za gol, snalažljivost i INTELIGENCIJA – bili su identični. S tim se valjda rodiš.

Edin Džeko u svojoj veličanstvenoj karijeri imao je nekoliko loših perioda, rat je sam po sebi grozan, odmah u startu si zakinut za normalno djetinjstvo.

Bilo je kriza raznih, a dešavalo se i kikseva. U Wolfsburgu mu je igrač odbranio penal, u Cityju ga je maltretirao Pellegrini. Dođe Alvaro Negredo, zaigra se frajer, počne zabijati nemilice, pa ga ne možeš tek tako izostaviti. A Džeko klupa, pa klupa.

U Romi, dok se navikneš na drugačije okolnosti, prođe godina…

No nijedan, apsolutno nijedan teži period i kritičniji nije bio kao onaj krizni. Na prelasku iz juniora u seniore. Tada se lome koplja, tada ti treba istinska podrška, da oni koji su te gledali ili nisu gledali tokom prethodnih desetak godina kako zabijaš po 60 golova u omladinskim kategorijama, vjeruju u tebe.

Tada, baš tada (ni ranije, a ni kasnije) Edina Džeku, ponajboljeg igrača BiH svih vremena i ponajboljeg centarfota svijeta u posljednjih deset godina, prozvalo – KLOCEM.

Ispostavilo se kasnije da on nije kloc, već kloc i po, klocina. Toliki kloc, da nas ostalih oko tri miliona kloceva u ovoj državi (izuzećemo one za koje se ne može tek tako reći da su klocevi, nekoliko doktora, inženjera, umjetnika, poduzetnika), nismo niti ćemo ikada biti blizu.

Edina Džeku je Bosancima i Hercegovima Bog dao da nam pokaže nekoliko stvari. Prvo, koliko je procjena puka, svjetine – nerelevantna. Valjda postoji neko stručan da ocijeni da li je neko kloc ili nije.

Drugo, Bog kao da nam je njegovim primjerom poručio, e moji levati treba doći čovjek iz Češke, “profesor fizičkog vaspitanja” da povjeruje i ispoštuje dijete. Ili pak, nije on za vas, to je svjetska klasa, za vas je Marjan Jugović. I odveo ga je odavde, kao mnoge druge veličine koje su daleko odavde pobjegle.

Džekin primjer govori da treba imati i sreće u životu, evo njegov menadžer ni kriv ni dužan ne mora ništa do kraja života raditi…

Edin Džeko toliko je dobra svojim postojanjem donio mnogima: Želji na osnovu naknade za treniranje, Manchester Cityju, ako ničim onda onim izjednačujućim golom QPR-u u infarkt-završnici 13. maja 2012. Bolesnima i za koje znamo i za koje ne znamo…

Edin Džeko je beton, dugačkih poprečno-prugastih mišića, koji se nije tri puta u karijeri čestito povrijedio, pa je rame uz rame Didieru Drogbi koji se rodio sa 1,90 i neuništivim kvadricepsima i ostalim tetivama i meniskusima.

Edin Džeko je rekorder po broju golova u dresu reprezentacije BiH. Dok budemo ponovo imali približno svjetsku klasu, načekat ćemo se dobro.

Edin Džeko je dešnjak koji je u subotu na proključalu San Paolu Napoliju zabio glavom i ljevicom sa vrha šesnaesterca.

Edin Džeko, što ono lani lakonski sruši sve Batistutine rekorde, s ta dva gola postao je PRVI igrač na kugli zemaljskoj koji je došao do cifre od 50 golova u tri od četiri najjače evropske fudbalske lige (Francusku tu ne računamo). Nije to ni Grafite, ni Alvaro Negredo, ni Mohamed Salah.

Takve ljude u BiH zovu klocevima. I jedva čekaju krizu od šest utakmica bez gola, da im ona potvrdi njihovo uvjerenje.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...