Roman “Knjiga o Uni” Faruka Šehića uvršten je među 100 najvećih književnih djela koja su napisali autori porijeklom iz istočne i srednje Evrope. Ovaj reprezentativan izbor napravio je časopis “The Calvert Journal” čije je sjedište u Londonu, jedan od najuglednijih svjetskih časpis specijaliziran za književnost i umjetnost Istočne Evrope.

Književno društvo u koje je ovaj časopis uvrstio bosanskohercegovčkog pisca je impresivno, laskavo i predstavlja sam vrh svjetske književnosti u posljednjem stoljeću. Faruk Šehić i njegov višestruko nagrađivani roman “Knjiga o Uni” našli su se na listi među klasicima pisane riječi i njihovim remek djelima.

Uvrštena su djela velikog broja dobitnika Nobelove nagrade. Među sto najvećih su uvrštene i knjige Lava Tolstoja, Vladimira Majakovskog, Fjorora Dostojevskog, Nikolaja Gogolja, Milana Kundere i mnogi drugih klasika.

Od pisaca iz regije u ovaj izbor ušao je veliki makedonski dramski pisac, pokojni Goran Stefanovski sa pet drama od kojih jedna ima naslov “Sarajevo”, potom hrvatska književnica Dubravka Ugrešić sa dvije knjige, “Hvala vam što niste čitali” i “Minisatrstvo boli”, romani srpske književnice Radmile Lazić “Buđenje za žive” i Slovenca Dušana Serotara “Panorama”.

Pored “Knjige o Uni” Faruka Šehića autori ovog izbora među sto najboljih knjiga Srednje i Istočne Evrope uvrstili su i roman “Derviš i smrt” Meše Selimovića kojeg predstavljaju kao “bosanskog književnika”.

Za Šehićev roman čije englesko izdanje ima naslov “Tiho teče Una” navodi se da je je riječ i “lijepom u užarenom istraživanju ratnih trauma i njihovih unutrašnjih posljedjica po autora”.

“Knjiga o Uni” je prvi roman Faruka Šehića za kojeg je dobio ogroman broj književnih nagrada i priznanja, kao i najlaskavije kritike u medijima širom svijeta. Dobitnik je nagrade “Meša Selimović” 2013.godine, a iste godine nagrađen je od Evropske Unije.

Izvor: Avaz.ba