Bosanci i Hercegovci se često žale zbog loše ekonomske situacije u BiH, malih ili nepostojećih podsticaja, neotvaranja radnih mjesta i td, ali rijetko ko se od njih odluči za pojedine privredne grane koje mogu biti itekako unosne.

Naime, voćarstvo, pčelarstvo i bavljenje ljekovitim biljem su nam većini nadomak ruke, ali nismo svjesni prilika koje nam se nude, piše Novi.

Međutim, nije sve tako crno. Stanovnici istočne i zapadne Hercegovine odlučili su se baviti uzgajanjem ljekovitog bilja, prevashodno smilja, od kojeg se pravi izuzetno kvalitetno eterično ulje, čija prodaja može donijeti velike količine novca.

Stanovnici Bijelog Polja, sjeverno od Mostara, također su se odlučili za uzgajanje smilja, pa se ova kultura sve više populariše među lokalnim stanovništvom.

Maline i jagode su postale zaštitni znak srednje Bosne. Stanovnici mnogobrojnih ruralnih mjesta oko Travnika, Gornjeg Vakufa, Bugojna i drugih gradova uvidjeli su veliku finansijsku korist od uzgoja ovoga voća, pa se nezaposleni, ali i oni koji imaju sreću da su negdje zaposleni, sve više odlučuju za bavljenje voćarstvom.

Pčelarstvo je posebnu popularnost steklo u Bosanskoj krajini, a izvoz visokokvalitetnog meda u zemlje regije donio je zadovoljavajući kapital krajiškim pčelarima.

Shodno ovome, slobodno možemo reći da se u BiH može lijepo živjeti od svoga rada, jer od vladajućih struktura bh. narod se još dugo neće najesti hljeba.

//HABER.BA