Ko je dobio “crveni karton” u SDA: Ministar falsifikator se pridružio Mirsadu Kukiću

Faktor.ba

Da su namjere rukovodstva Stranke demokratske akcije (SDA) o čišćenju vlastitih redova i uvođenja reda ozbiljne i istrajne, pokazala je posljednja sjednica Predsjedništva stranke, na kojoj je “poništena članska karta” dvojici zvaničnika.

Prvi je Mirsad Kukić, donedavni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla, a danas prvi čovjek Pokreta demokratske akcije (PDA), stranke koju su nedavno osnovali isključeni članovi SDA. Crveni karton Kukiću se očekivao kao neupitan epilog posljednje sjednice Predsjedništva SDA, s obzirom da je stranačko rukovodstvo još ranije najavilo njegovo isključenje.

– Idemo, lagano – napisao je na dan održavanja sjednice Predsjedništva SDA na svom Facebook profilu Nudžeim Džihanić, aktuelni ministar finansija u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

I zaista je tog dana Džihanić “otišao”, ali sa liste članova SDA, a “lagano će otići”, čini se, i sa ministarske pozicije zbog “nanošenja štete ugledu stranke”.

– Predsjedništvo SDA zadužuje Kantonalni odbor SDA BPK da pokrene proceduru smjene Nudžeima Džihanića sa pozicije ministra u Vladi BPK – navodi se u usvojenom zaključku.

Džihanić je, podsjećanja radi, poslovnu i političku karijeru gradio na – faksifikovanoj diplomi. Najprije se uspio zaposliti u JP “Bosansko-podrinjske šume”, a zatim se sa lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu nametnuo na poziciju kantonalnog ministra finansija. Prevara je otkrivena zahvaljujući anonimnoj prijavi, istragom je utvrđeno da je prijava osnovana, a ministar falsifikator se najprije izjasnio da nije kriv, da bi tokom suđenja priznao krivicu i postigao nagodbu sa Tužilaštvom BPK.

Osuđen je nedavno tek na uvjetnu kaznu u trajanju od tri mjeseca, a ta presuda u pravnom smislu nije značila automatsko povlačenje sa ministarske pozicije jer je, kako se u njoj navodi, kasnije diplomirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom.

Međutim, čini se da Džihanićeva ministarska karijera neće dugo potrajati pa bi se, u skladu sa zaključkom Predsjedništva SDA, na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Skupštine BPK trebala naći i tačka dnevnog reda o njegovom razrješenju.

Sa pozicija u stranci su suspendirani Avdija Kovačević i Kenan Kamenjaš, obojica zbog nanošenja štete ugledu stranke, što bi, u ovisnosti o epilogu istraga u okviru kojih su uhapšeni, moglo značiti i ispisnicu za ovaj dvojac.

Kovačević je bivši načelnik Općine Vareš, koji je u januaru uhapšen na osnovu istrage koja se vodi u vezi sa nestankom 15.000 KM u “BH Pošti” u Varešu, gdje je radio kao voditelj poslovnice. Kenan Kamenjaš je uhapšen mjesec dana kasnije u akciji MUP-a ZDK tokom koje je slobode lišeno šest osoba zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “krivotvorenje isprave”, “primanje dara i drugih oblika koristi” te “šumska krađa”. Kamenjaš je predsjedavajući Općinskog vijeća Vareš i šef Poslovne jedinice “Šumarije” u Varešu.

Istovremeno je, podsjećanja radi, Glavnom odboru SDA upućena inicijativa da se suspendirani generalni sekretar SDA Amir Zukić razriješi sa te pozicije.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...