Željko Komšić je na jučerašnjoj javnoj tribini “Značaj 1. marta za državu Bosnu i Hercegovinu” u Stocu kazao da je mišljenja da odluka da bude proglašen nepoželjnom osobom u pojedinim lokalnim zajednicama predstavlja političku manipulaciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se sastao sa predstavnicima udruženja koja okupljaju logoraše ove općine.

On je prisustvovao javnoj tribini “Značaj 1. marta za državu Bosnu i Hercegovinu” koja je organizovana povodom Dana nezavisnosti, a na kojoj je govorio o politici jedinstva Evropske unije i NATO saveza.

Neke od tema o kojima je Komšić govorio je bio i visoki predstavnik, izbori, izborni zakon, ali i činjenica da je u mnogim hrvatskim općinama u BiH proglašen personom non grata.

Na samom početku javne tribine je ocijenio da se Bosna i Hercegovina sada ruši iznutra ili kroz institucije.

Komšić je ukazao da je najveći problem u Bosni i Hercegovini nepoštivanje ljudskih prava. Pozvao je na poštivanje individualnih ljudskih prava kojim se garantuje i poštivanje kolektivnih prava, što uključuje i etnička prava. Govorio je i o lokalnim izborima u Mostaru pohvalivši djelovanje Socijaldemokratske partije (SDP). Za njega je to pokazatelj kako bi ljevica trebala djelovati u Bosni i Hercegovini.

-Kako se ko ponašao u Mostaru je najbolji pokazatelj. Jako mi je drago, da li zato što još imam sentiment prema toj stranci, što je SDP odlučio kako je odlučio. To mi je probudilo nadu. Nije to bila politika: ‘Daj da se obračunam s političkim protivnicima u smislu mjesta koje trebamo zauzeti’. To je bila odgovornija politika. Ono što se dešavalo u Mostaru može biti pouka za ljevicu. Tu ubrajam SDP i Demokratsku frontu (DF). To možda može biti trunka nade da možemo prepoznati veće političke interese, bez obzira koliko se ne voljeli, rekao je Komšić.

IZBOR NOVOG VISOKOG PREDSTAVNIKA
-Ubacuju dilemu da li da ostane Valentin Inzko ili da dođe Christian Schmidt (op. a. kandidat Njemačke za visokog predstavnika). Koliko se do sada promijenilo visokih predstavnika i niko nas nije pitao šta mislimo. To što mi mislimo neće utjecati na njihovu odluku. Ni Vijeće za implementaciju mira (PIC) ne zna šta da radi. Po Dejtonskom sporazumu se on drugačije bira u odnosu na to kako se sada bira. Nije jasno da li ga trebaju potvrditi Ujedinjene nacije (UN) ili ne trebaju. Njemačka je iskoristila vakuum u međunarodnoj zajednici, pogotovo smjenom američke administracije, i ponudila Schmidta kao svog kandidata. Time su htjeli pokazati da je Njemačka odnosno Evropa spremna pokazati brigu o Bosni i Hercegovini odnosno o cijelom regionu, kazao je.

“AKO TREBA DA SE TUČEMO, TUĆI ĆEMO SE”
Komšić je mišljenja da odluka da bude proglašen nepoželjnom osobom u pojedinim lokalnim zajednicama predstavlja političku manipulaciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

-Da mislim da me narod mrzi, pitao bih se da li valjam. Nije ovo prva sredina gdje sam proglašen personom non grata. Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ovo je moje i ja ću doći, a ako treba da se tučemo, tući ćemo se, poručio je.

Ponovio da je to isključivo zloupotreba tj. manipulacija HDZ-a.

Izvor: Oslobođenje.ba


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: