Nakon što je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH sredinom prošle sedmice donio Odluku o raspisivanju konkursa za imenovanje direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), otkrivamo koji dugogodišnji policijski službenici žele ovu poziciju.

Podrška Mektića

Aktuelnom direktoru SIPA-e Perici Staniću četverogodišnji mandat istječe 5. novembra, a na ovu poziciju došao je na prijedlog SDS-a i uz veliku podršku dugogodišnjeg prijatelja Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

Stanić je, kako smo ranije objavili, najavio da bi se ponovo mogao kandidirati za drugi mandat, ali za sada još nije, navodno, donio čvrstu odluku. Prema informacijama „Avaza“, Stanić čeka rasplet oko imenovanja novog saziva Vijeća ministara i hoće li SNSD u državnoj vladi zamijeniti SDS. Ako stanje ostane kako jeste, Stanić bi mogao vrlo lako obnoviti mandat.

No, iako je konkurs tek raspisan, već se uveliko u policijskim krugovima špekulira ko će se sve prijaviti i, eventualno, zamijeniti Stanića.

Saznajemo da je među kandidatima i Siniša Koštrević, savjetnik ministra policije RS Dragana Lukača i dugogodišnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

Nezvanično saznajemo da Koštrević ima podršku vladajućih struktura RS za novog čelnika SIPA-e, ali uz uvjet da SNSD bude dio vlasti na državnom nivou.

S obzirom na to da ova pozicija pripada Srbima, ovo mjesto zanima i Gorana Pisića, direktora policije Brčko Distrikta, ali i Žarka Laketu, načelnika Policijske uprave Trebinje. Sve su ovo dugogodišnji policijski službenici s velikim policijskim iskustvom, s tim da je Pisić među ozbiljnijim konkurentima.

Kadrovi SDS-a

Ali fotelju šefa ključne policijske agencije u zemlji, kako nam je nezvanično rečeno iz policijskih krugova, žele i Relja Kovač i Ranko Vuković, dugogodišnji rukovodeći policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Vuković je zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a Kovač šef Operativnog štaba DKPT-a. Oni slove za kadrove SDS-a.

Već je izvjesno da će novi direktor SIPA-e biti biran između kadrova SDS-a i SNSD-a, ali dok je ovaj saziv Vijeća ministara niko drugi osim kadra SDS-a ne dolazi u obzir.

Intervju pa lista Vijeću ministara

Direktora SIPA-e imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti s liste kandidata koju dostavi Nezavisni odbor.

Prije toga potrebno je s kandidatima obaviti intervjue.

Predviđa se da bi ova procedura mogla biti okončana do početka novembra, kada Staniću i istječe mandat.

Zašto nema rotacije

Godinama se postavlja pitanje zašto nema rotacije u policijskim agencijama na državnom nivou.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba