Povodom 20. godišnjice oslobađanja Kobiljnjaka 23. maja organizuje se niz programskih aktivnosti kojima će se obilježiti ova velika pobjeda 511. slavne sa kojom je zapravo počeo bosanskokrupski oslobodilački put.

Tim povodom 23. maja (subota) u 15:30 u Maloj sali Doma kulture bit će upriličeno predstavljanje brošure “Mostobran Kobiljnjak 18.11.1994. – 23.05.1995” u kojoj su borci i starješine 511. slavne koristeći originalnu dokumentaciju iz arhiva 5. korpusa i zarobljene dokumente agresora, opisali sve najznačajnije detalje bitke za Kobiljnjak. Brošuru će predstaviti urednik brošure pukovnik Husein Ramić a o detaljima iz bitke govorit će direktni učesnici pobjede na Kobiljnjaku.

Marš stazama 511. slavne – Kobiljnjak 2015 u 16:45 sati kreće ispred Doma kulture u Bosanskoj Krupi. Učesnici marša će se zaustaviti kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja gdje će pred duše poginulih boraca proučiti Fatiha i položiti cvijeće.

Na platou Kobiljnjaka u 18:45 sati bit će upriličena i prigodna obraćanja kao i kulturno-zabavni program. Za sve učesnike marša obezbijeđen je vojnički grah i osvježenje.

Na kraju dana, s početkom u 21:00 sat na igralištu Idrinovac odigrat će se završnica, odnosno finale Radničkih sportskih igara.

Pozivaju se svi učesnici bitke za Kobiljnjak, ostali pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi sportskih kolektiva i drugih udruženja da učešćem u ovoj manifestaciji još jednom, na 20. godišnjicu velike pobjede boraca i starješina 511. slavne prilikom slamanja mostobrana Kobiljnjak, odaju dužno poštovanje oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja, 23. 5. (subota)

15:30 – Predstavljanje brošure “Mostobran Kobiljnjak”
16:45 – Polazak marša “Kobiljnjak 2015”
17:00 – Obilazak Centralnog spomen-obilježja
18:30 – Dolazak učesnika marša na Kobiljnjak
18:45 – Obraćanje zvaničnika i prigodan kulturno-zabavni program KUD-a “Stari grad“
19:30 – Vojnički grah i osvježenje za učesnike marša
21:00 – Finale Radničkih sportskih igara na igralištu Idrinovac

/BISCANI.NET

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.