Sigurna kuća “Medica” iz Zenice zbrinula je u ovoj godini veći broj žena i djece koji su preživjeli neki oblik nasilja u porodici, u odnosu na prošlu.

– Čak 50 osoba imali smo krajem jula, urađeno je 250 sesija  – kazala nam je Sabiha Husić, direktorica Sigurne kuće.

Povod za razgovor bio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je jučer obilježen širom svijeta.

Bosni i Hercegovini, nažalost, borba tek predstoji s obzirom na to da je posljednje istraživanje OSCE-a pokazalo da je svaka druga od deset žena izložena nekom obliku nasilja.

Husić ističe da to, nažalost, nisu konačni podaci.

– Mnogo je više žena i djevojčica koje ne govore o nasilju. Ponekad se nasilje prihvata kao stil života, jer se mora tako, da žena ne bi osramotila porodicu, nanijela štetu. Ovdje se žena uči da bude pokorna i ponizna – dodaje Husić.

No, uprkos svemu, ona ističe da se nasilje ne smije i ne treba trpjeti.

– Naša zemlja je divna, ali zasmeta mi kad ratificira i potpiše brojne međunarodne konvencije, donese brojne dokumente, zakone i podzakonske akte, a sve to ostane na papiru – kaže Husić.

Zato ističe da će njeno nastojanje ubuduće biti usmjereno ka izmjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji mora biti harmoniziran s Istanbulskom konvencijom, što u FBiH do danas nije urađeno.

Husić je dobitnica priznanja za mirotvorni rad “Žena svijeta”, a prošle godine dobila je poziv  princa Čarlsa na Samit u LondonuIzvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba