Ribnjak „Toplik“: Izuzeta obimna dokumentacija
Koga je SIPA uhapsila na Jahorini i u Istočnom Sarajevu

Vlasnici restorana na sumnjiče se za utaju poreza i doprinosa i kompjutersku prevaru

Autor: M. AŠČIĆ

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku policijske akcije kodnog naziva “Kasa 2“ uhapsili su jučer na području Istočnog Sarajeva šest osoba koje se sumnjiče za utaju poreza i doprinosa i kompjutersku prevaru, saznaje “Avaz”. 


Velika akcija 

Hapšenja su obavljena po naredbi Osnovnog suda na Sokocu i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo, a u akciji SIPA-e učestvovalo je na desetine inspektora. 

I izvora bliskih istrazi saznajemo da je ukupno u ovoj akciji osumnjičeno sedam osoba, a obavljeni su pretresi na 11 lokacija na području Pala, Jahorine i Lukavice.

Policijski službenici SIPA-e pretresli su restoran “Garden Sumbulovac” Pale, apartman “Maxwel“ Jahorina, vilu “Bela Jahorina”, računovodstveni servis “Pejović” Pale, ribnjak “Toplik”, restoran “Bob Exclusive” i kafe-bar “Pegi” na Jahorini. 

Iz ovih objekata iznesena je obimna finansijska dokumentacija, a nezvanično saznajemo da su među uhapšenima Njegoš Ćulum, vlasnik kafe-bara “Pegi”, i Zorica Jovankić, vlasnica ribnjaka “Toplik“.

Sve smišljeno 

Saznajemo da je SIPA jučer uhapsila i vlasnika restorana “Garden Sumbulovac”. Inače, suvlasnik ovog ugostiteljskog objekta je Dragoslav Gaco, zaposlen u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Uhapšeni ugostitelji iz Istočnog Sarajeva postupali su, kako nam je rečeno, slično kao i gazde u Sarajevu koje su nedavno uhapšene, jer su u saradnji s računovodstvenim servisom “Pejović“ izmislili način za izbjegavanje plaćanja poreza.

Stotine hiljada maraka

Istraga SIPA-e pokazala je da su ugostitelji u Sarajevu, Lukavici, na Palama i Jahorini koristili program koji im omogućava da prikriju stvarni promet kroz fiskalne kase, čime su umanjivali promet i na osnovu toga pravili lažne porezne prijave.

Vlasnici su tako stvarali tzv. crne blagajne, čime su utajili porez, a za sebe stekli ilegalnu imovinsku koristi od nekoliko stotine hiljada maraka. 

Predložen pritvor za radnike „Metropolisa“

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je jučer sarajevskom Općinskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora Edinu Migiću i Ameli Ahmetspahić, šefu i šefici ugostiteljskog objekta „Metropolis“, koji su prije dva dana uhapšeni u nastavku policijske akcije “Kasa”. 

Pritvor za njih predložen je zbog opasnosti od bijega te da bi boravkom na slobodi mogli prikriti dokaze i počiniti isto krivično djelo. 

Terete za krivična djela sprečavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza.

Do sada je u akciji „Kasa“ uhapšeno više od 20 osoba. Dvije su u pritvoru, dok se osam vlasnika ugostiteljskih objekata brani sa slobode uz mjere zabrane. 

(Autor: Avaz)