Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obavještava sve roditelje koji planiraju upisati djecu u prvi razred osnovne škole, da će se upis djece za školsku 2020./2021. godinu vršiti u periodu od sutra do kraja aprila i to putem poziva koji će osnovne škole u Kantonu Sarajevo objaviti na svojim internet stranicama sa potrebnim informacijama vezanim za upis.

U izuzetnim opravdanim slučajevima, upis će se obaviti i u augustu tekuće godine.

– S ciljem zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19), prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili putem pošte na adresu željene škole – poručuju iz Ministarstva.

O terminima dostavljanja navedene dokumentacije i testiranja roditelji/staratelji djece će biti blagovremeno obaviješteni putem internet stranice Ministarstva i škole, te putem telefona.

Ovim putem Ministarstvo poziva sve roditelje da blagovremeno izvrše ovu zakonsku obavezu kako bi škole imale dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za prijem prvačica i početak nove školske godine, za koju se nada da će početi u normalnim uvjetima i okolnostima.

Kako navode iz Ministarstva, u prvi razred školske 2020/2021. godine će se upisati djeca koja do 1. marta 2020. godine imaju navršenih 5 i po godina života.

Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od navedene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, uz pismeni zahtjev roditelja/staratelja djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta. Upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi može se izvršiti samo ako dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Koja djeca imaju pravo da ove godine idu u prvi razred / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.