SUDBONOSNO DA? Ono što je općepoznata činjenica u Cazinu i šire, jeste činjenica da je trenutno mladima jako teško da se odluče da stanu na ludi kamen, odnosno stupe u bračne vode. Kada se to gleda sa strane, a i u stvarnosti je jako teško mnogim mladim porodicama iz našeg kraja, pogotovo kada se porodica proširi i novim mlađim članom.

Iz navedenih razloga sve češće se “kod nas” mladi odlučuju da neće prolaziti kroz “takvo što”. Najčešći razlog izbjegavanja stupanja u brak jeste nedostatak posla i nemogućnost izdržavanja buduće porodice ili čak nesigurnost oko zadržavanja posla. Dakle, pored straha od budućnosti i nesigurnosti oko izbora partnera, tu je i nesigurnost financijske naravi.

Puno porodica u našem kraju jedva hvata kraj s krajem i preživljava, ali čak i one preživljavaju, i, ako je ta ljubav jaka, u teškim momentima još i ojača, a ako nije dovoljno jaka, jedino tada doživljava krah – što bi se vjerovatno dogodilo i da ne postoje loši utjecaji.

U našem kraju pak postoji još jedna općepoznata činjenica, a to je da “porodica ima svoju nafaku”. Naš kraj je poznat po posvećenosti porodici, čak i kada to ona više nije – odnosno čak i kada djeca odrastu i odu svojim putem, “naše je da ih podržimo i pomognemo”. Čudno nam je to da se tamo negdje na Zapadu drugačije živi i “tjera djecu van čim navrše 18.” Običaj naše okoline, također, je da se pomaže onom ko pomoć treba i zaslužuje. A mnogi će se složiti, uzdignuti dijete u našem kraju je puno lakše nego je to u nekom milionskom gradu.

Istina je zapravo da puno mladih ljudi nisu svjesni da je svaki početak težak, u svakom aspektu života, a ne samo u braku, te da je uvijek bolje početi izgrađivati svoj put, nego čekati da se taj put sam poploča. Uvijek je veća šansa za uspjeh onoga ko se potrudi za svoje novce, nego da ih dobije na lutriji, uvijek je u prednosti onaj ko odmah ide u školu, nego onaj ko ide tek kad je zatreba i uvijek je bolje izgrađivati svoju budućnost, nego biti prisutan u tuđoj. No postoje izuzeci u svakoj priči, pa i ovoj, ali se ti loši izuzeci jako često medijski poprate, te mladi imaju u vidu da bi se ti izuzeci mogli desiti upravo njima.

Zabluda je među mladima u Cazinu da se oko ljubavi i porodične idile ne bi trebalo morati truditi i da to sretnicima zapravo dođe samo po sebi, no ne postoji niti jedan par koji nema sjećanja na teške situacije koje su prošli prije uspjeha. Istina je zapravo da je teške trenutke uvijek puno lakše prebroditi uz nekog ko vas u potpunosti razumije i voli, a isto tako je puno ljepše podijeliti lijepe trenutke s nekim ko ih je jednako toliko čekao kao i vi. Za život čovjek mora da bude jak, a život je svakako lakši i ljepši kada je uz vas još neko jak ili jači. To opet zavisi od vašeg izbora.

//radio-krajina.com

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.