Koja su bila OMILJENA IMENA u BiH u 2016.: OTKRIVAMO ovdje…

znacenje-imena.com

Prema statistici  koji je objavio portal Značenje Imena ime Sara je u Federaciji  BiH osvojilo prvo mjesto, a u Republici Srpskoj se takođe našlo među prvih pet imena za djevojčice. Ovo je i jedino ime koje se u oba entiteta našlo među prvih 15 imena, kako za djevojčice tako i za dječake. Dakle bez sumnje možemo reći da je Sara definitivno ponijela krunu  i ponijela titulu “ime godine 2016“. Na arapskom ime znači  “ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna.”

Na hebrejskom ime je izvedeno od riječi Sarai  i znači “kneginjа, vladarka, žena visokog ranga“.

Ime je u raznim varijantama veoma popularno kako kod muslimana tako i kod hrišćana. Tako je i u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji to ime u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena davanim djevojčicama.

U Federaciji BiH redoslijed na listi popularnosti izgleda ovako: Sara , Amina, Lamija, Mejrem i  Esma.

U Republici Srpskoj  je najomiljenije ime Marija.  A onda slijede Ana, Sofija, Milica i Sara.

A koje je muško ime godine?

U Republici Srpskoj je muško ime godine Stefan.  Nikola se našao na drugoj poziciji, a njih slijede Luka, Lazar i Pavle.

Stefan je grčkog porijekla i znači “onaj koji je krunisan.

Ime Stefan je u raznim oblicima zastupljeno širom svijeta. U Njemačkoj je između 70-tih i 90-tih ovo ime punih 20 godina za redom bilo na samom vrhu najpopularnijih imena. Nijemci ga pišu isto kao mi, ali ga izgovaraju Štefan, španski oblik imena je Esteban, a u Italiji je poznata forma Stefano, dok je kod Amerikanaca i Engleza to Steven (čita se Stiven).

U Federaciji BiH je ove godine pobijedilo ime Daris. Ovo ime bilježi najveći skok popularnosti u posljednjih nekoliko godina, te iako prije dvije godine nije bilo ni u prvih 10, ove godine je osvojilo srca najviše roditelja i popelo se na vrh liste “najpopularnija muška imena“  u BiH u 2016. godini.

Ime Daris je arapskog porijekla izvedeno od riječi “darrās“ što znači “učenik“.

Drugo mjesto je osvojio Amar, a slijede ga Ahmed, Harun i Davud.

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...