Policija je u toku jutra zabilježila više od 20 blokada vitalnih saobraćajnica u gradu i na prilazima gradu, a više blokada je unaprijed spriječeno – poručila je policija preko društvenih mreža.

Aktivisti “Posljednje generacije”, od kojih su mnogi posljednjih dana posebno za ove akcije pristigli i iz ostalih dijelova Njemačke, saobraćajnice su blokirali do sada primjenjivanom metodom lijepljenja specijalnim ljepilom za asfalt.

Prilikom uklanjanja demonstranata s saobraćajnica je na nekim mjestima došlo do oštećenja ceste, a policija govori o novim mješavinama specijalnog ljepila zbog kojeg je još teže odvojiti demonstrante s asfalta.

Mnogi vozači su glasnim trubljenjem protestvovali protiv blokade i stvaranja dugih zastoja zbog čega su mnogi zakasnili na posao. Na nekoliko mjesta vozači su fizički napali demonstrante, a jedan vozač je demonstrante napao odbrambenim papar-sprejom. Policija je protiv napadača podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih povreda, te je upozorila građane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

Mi imamo potpuno razumijevanje za to ako su vozači iritirani protestima, ali apeliramo na građane da ne čine ništa na svoju ruku i da ne posežu za silom – saopćila je policija.

Agencije istovremeno javljaju i o tome da neki prolaznici hvale akcije “Posljednje generacije” i da demonstrantima ostavljaju bukete cvijeća.

“Posljednja generacija” je najavila intenziviranje akcija u ovoj sedmici, a “akcijska sedmica” je pokrenuta u nedjelju kada su aktivisti bojom poprskali Brandenburška vrata, zaštitni znak Berlina.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja velika većina građana ne podržava akcije “Posljednje generacije” i smatra da akcije više štete nego koriste borbi protiv klimatskih promjena.

“Posljednja generacija” od njemačke vlade traži ubrzavanja aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promjena, između ostalog i uvođenjem općeg ograničenja brzine na autocestama i još jačim subvencioniranjem javnog prijevoza.

(A.H./Jutarnji.hr)

Video pogledajte OVDJE.

Climate activists block the road and the people are boiling over. The people want to drag them off the street!

But the Berlin police protects the activists!

The hard working people are getting angrier and angrier. pic.twitter.com/IEo928syk6

— Lord Bebo (@MyLordBebo) September 15, 2023

The post KOLAPS NA ULICAMA BERLINA: DEMONSTRANTI SE ZALIJEPILI ZA ASFALT first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)