Koliko košta život / Zašto KB od javnosti skriva “ubitačne” greške

mojusk.ba

Kako piše portal “Mojusk.ba”, kada  je  prije pet godina u saobraćajnom udesu teško stradao  Elvir Harbaš iz Bosanske Otoke i primljen  na Odjel ortopedije Kantonalne bolnice “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću malo ko je mogao pretpostaviti da će Harbaš podleći na ovom odjelu a da mu neće biti pružena  bilo kakva  ljekarska pomoć!?
Naime, sestra  nije probudila dežurnog doktora (!!),  a 24- godišnji Harbaš je ujutro umro. KB je sakrila ovaj slučaj-sramotu.  Da budemo precizni, direktorski  dvojac dr. Hajrudin Havić i njegov zamjenik dr. Smail Dervišević  nisu se ponijeli kao profesionalci koji su se zakleli Hipokratu i ispitali ovaj slučaj, kaznili odgovorne medicinske radnike i potom obavijestili javnost. Ništa od toga, nego je ova ljudska i profesionalna sramota gurnuta “pod tepih”.
Pišemo  o ovom zaboravljenom slučaju i tragediji jer porodica nesretnog mladića na sudskoj parnici  u Bosanskoj Krupi pokušava da naplati tragičnu smrt sina. Kako stvari stoje , na ponižavajući način skončan život mladića, poput pseta kraj ceste koštaće nekih 20.000 KM !?
Ova  će šteta porodici biti namirena iz “džepa” Bolnice koja je u dubioznom finansijskom saldu od 14 miliona KM, da  malo malo ” ne plaća ni kruh u pekari” , pa ni vodu koju uredno troši.
Puno sam važan
Turobna praksa sakrivanja prljavog veša  nastavljena je u, po svemu kontrvareznom direktorskom  mandatu, dr. Smaila Derviševića, koji svoju bahatost nije ni krio od novinara maksimalno ih izbjegavajući  kad god  su tražili bilo kakvu informaciju.
Vadio  se  na nepostojeće portparole.
Bježao, potcjenjivao.
Tako je bilo i sa “nestankom” pacijenta rodom iz Bužima, demobilisanog borca koji je potom nađen mrtav kraj Une nakon višednevne potrage,a bio je primljen u KB. Tako je bilo i sa skrivanjem izjava u slučaju smrti 9-godišnjeg dječaka iz cazinskog Mutnika koji je greškom ljekara-operatera umro nakon operacije krajnika(pravosnažno osuđen). Dr.Dervišević i njegova nepostojeća press služba nije se udostojila  da ako ne profesionalno ,a ono ljudski. (jer to , izgleda, jedno s drugim ne ide)  stane pred javnost.
Nikolina story
Tako se u polumraku kadrovskog orgijanja u KB-u  na mjestu  šefa patologije ,kao da je pala sa nebesa, bez konkursa i bilo kakve stručne provjere, kontrole i znanja Ljekarske komore, bilo koga osim “tajnovitog” direktora Derviševića  našla misteriozna i, ispostavilo se, nestručna i  osoba sklona kriminalu.
Pogađate, dr.Nikolina Balaban.
Ni tada kada je “pukla” afera  sa njenim katastrofalnim patološkim nalazima , na desetine takvih sumnjivih i u konačnici, kako se ispostavilo, totalno pogrešnih, čiji su epilozi bili hirurška odstranjivanja zdravih organa kod  više pacijenata, i tada je šutio menadžer najvećeg zdravstvenog  resursa na USK koji je izgorio u njegovom mandatu pa je  nastavak  direktorovanja bio svojevrsna mazohistička kazna svakom iole zdravom razumu.
Tek kad  je dr.Balaban uhapšena, kada  je bruka dostigla regionalne razmjere stidljivo se oglasio menadžment .
Niko nije priznao grešku, niko se nije posuo pepelom.
Nije provedena “unutrašnja kontrola” nije se ustanovilo službeno, crno na bijelo, da se zna , ko je instalirao u izuzetno važan ( a svi su važni, bez daljnjeg) odjel patologa -“ubicu”.
Dok Tužilaštvo USK priprema optužnicu protiv Nikoline Balaban, brojni oštećeni pacijenti kojima su odstranjeni zdravi organi tužili  su KB nadležnom sudu, bez ikakve dileme dobiće značajne odštete. Nezvanično radi se o sumamama  koje će u ukupnom iznosu preći pola miliona  KM.
(mojusk.ba)


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...