Za samo nekoliko utakmica dosljedne primjene VAR bi iskorjenio simuliranje. Zvijezda zaroni u šesnaestercu. Ili na centru. Nitko ga dotaknuo nije, a on padne. Sudac i ne svira penal ili faul. Ali ekipa koju je dripac htio oštetiti traži VAR, da cijeli svijet i sudac vide da je simulirao. Žuti karton. Pa, kad se simuliranjem nakupi kartona, eto ti pauze. Eto ti i lošeg publiciteta.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Multinacionalke ne lude za zvijezdama koje cijeli svijet ismijava češće nego Neymara. Nije isto ako svi vide da nije penal, ali je suđen, negativac je zabio gol i osvojio je naslov, ili svi vide da si zabio gol rukom, ali je poništen, možda si dobio žuti ili crveni i tvoja krađa nije pokrivena “pravomoćnom presudom”.

Jedini problem je što sudac može odlučiti kad će koristiti tehnologiju. Najpoštenije bi bilo da svaka momčad može X puta pogriješiti. Ali, sve dok ne griješi, ma neka VAR poziva i pedeset puta na utakmici. Ako treba. Ali ne bi trebalo.

STAO U OBRANU SUDACA

Marić: VAR neprihvatljiv? Ma Bjelica nema pravo to govoriti

Suština je da je VAR tu u ime publike. Ne toliko u ime jedanaestorice na terenu, ili njih i njihovih navijača, nego u ime stotina milijuna televizijskog gledateljstva. Pritisak stotina milijuna na kraju će presuditi da se VAR iskoristi za smanjivanje anomalija na minimum.

Sve te priče o ubijanju ritma, ovo i ono. Ne vjerujem. Stavim li se u cipele krupnog kapitala, rekao bih da se sve prednosti češće uporabe tehnologije ne koriste već danas samo zato jer se klubovi i reprezentacije u čiju se korist najčešće griješi ne žele odreći prednosti u odnosu na oštećene.

BJELICA O HAJDUKU I TEHNOLOGIJI:

Uz VAR bismo izgubili Kup, ali i imali 45 bodova više od ‘bilih’

Da se dopusti korištenje tehnologije kad god oštećeni to zatraže bilo bi kao i s uvođenjem prvih robotskih tvornica automobila. U fazi testiranja radnici su tako često zaustavljali proizvodnju, da provjere rade li roboti kako treba, da je iz pogona u prvih mjesec, dva izašlo tek nekoliko automobila. Ali, nakon što se sve uštimalo, proizvođači koji su robotizirali proizvodnju pojeli su konkurenciju.

Tako bi bilo i s nogometom. Možda bi u početku ljudima i išlo na živce često zaustavljanje igre. Ali, nakon što bi preveranti platili cijenu u reputaciji i novcu, VAR bi se koristio vrlo rijetko. Što više ovlasti oštećeni dobiju, na kaju balade će se VAR rjeđe koristiti.

 

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Izvor: Tomislav Birtić / 24sata.hr