Županijski sud u Zagrebu
Komandant logora Manjača osuđen na šest godina zatvora

Optužen da je od sredine juna do 16. septembra 1992. naredio podređenim pripadnicima vojske RS da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i povređuju zarobljenike

Avaz.ba

Ratni komandant srpskog logora Manjača Dane Lukajić nepravomoćno je proglašen krivim na Županijskom sudu u Zagrebu.

Osuđen je na šest godina zatvora zbog mučenja i naređivanja podređenim vojnicima Republike Srpske da tuku i muče zarobljene hrvatske vojnike, prenosi Index.hr.

Lukajić je optužen da je od sredine juna do 16. septembra 1992. tokom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine u logoru ratnih zarobljenika Manjača, prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed naredio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i povređuju zarobljenike.

Njemu podređeni pripadnici vojske Republike Srpske su, po okrivljenikovim prethodno izdatim naredbama, od sredine juna pa do kraja jula 1992. prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a te u razdoblju od 8. do 16. septembra 1992. rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a.

Trećeg pripadnika HOS-a su okrivljeniku podređeni pripadnici vojske Republike Srpske po njegovim naredbama u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus. 

Lukajića se tereti i da je lično, prilikom ispitivanja trećeg pripadnika HOS-a, udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici vojske Republike Srpske držali ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati.

Uhapšen je 30. juna prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. Nakon policijskog kriminalističkog istraživanja ispitalo ga je i Državno tužilaštvo, a poslije toga mu je određen istražni zatvor.

Lukajić je tokom iznošenja odbrane kazao da je u logoru Manjača bio vođa operativnog tima ispitivača te da je o svakom događaju ili smrtnom slučaju u logoru sačinjavao izvještaje koje je prosljeđivao svojim nadređenima.

– Pojedini ispitivači, poput Rade Radinkovića, bili su nestručni u ispitivanju ratnih zarobljenika, što ne čudi jer se radilo o osobi s dva razreda srednje trgovačke škole. Nije mi poznato da je on zlostavljao zarobljenike, budući da se radilo o čovjeku blage naravi. Ja sam oduvijek bio protiv primjene sile te sam na sastancima ispitivača najmanje desetak puta upozoravao da se zlostavljanjima ništa ne postiže. Smatrao sam da su nam zarobljenici dragocjeni te da ih treba sačuvati kako bi nam poslužili u razmjenama kojima smo se radovali – izjavio je Lukajić.

Dodao je da je o svim propustima tokom ispitivanja izvještavao sebi nadređenog načelnika sigurnosti banjalučkog Prvog korpusa Stevu Bogojevića i komandanta logora Božidara Popovića.

(Autor: Avaz)