SIGURNO je kako će svim nogometnim klubovima pasti kupovna moć te će samim time igrači na tržištu manje vrijediti. Transfermarkt, najpopularnija svjetska stranica za nogometne transfere, napravio je nove procjene vrijednosti igrača koje su u skladu s krizom. Tako je svim igračima smanjena cijena za 20%, osim onih koji su rođeni iza 1. 1. 1998., kojima je cijena pala za 10%.

Koliko danas prema tim procjenama vrijede hrvatski reprezentativci? 

Vidimo kako je Marcelo Brozović i dalje najskuplji hrvatski igrač. Umjesto dosadašnjih 60 milijuna eura, vrijedi 48, zbog čega Hrvatska nakon dugo vremena nema igrača koji vrijedi 50 ili više milijuna eura.

Slijede ga Kovačić i Kramarić, ali je pomalo iznenađujuće koji igrači zauzimaju četvrto i peto mjesto na ovoj listi. Ante Rebić jako se mučio veći dio sezone. U Milanu je sjedio na klupi, u reprezentaciji igrao manje nego prije, ali je procijenjen na čak 24 milijuna eura. Ivan Rakitić više nije sigurni prvotimac Barcelone, a sličan scenarij u posljednje vrijeme je doživio i u reprezentaciji. Ipak, s procijenjenom vrijednošću od 20 milijuna eura skuplji je skoro duplo od Luke Modrića, Zlatne lopte otprije godinu i pol dana – koji vrijedi 12 milijuna eura.

Od svih standardnih prvotimaca u reprezentaciji jedino Domagoj Vida i Borna Barišić nisu među 15 najskupljih nogometaša. Vida se procjenjuje na 6,5 milijuna eura, čime je 22. najvrjedniji hrvatski igrač.

Barišićeva vrijednost procjenjuje se na “samo” 2,4 milijuna eura, što ga čini tek 47. najskupljim našim igračem. Ispred njega se nalazi veliki broj igrača koji ili nisu uopće debitirali za reprezentaciju ili nisu u širim planovima za naredno Europsko prvenstvo poput Nikole Kalinića, Ivana Šunjića, Tome Bašića, Ante Palaverse, Mirka Marića, Boška Šutala, Kristijana Lovrića, Mije Caktaša i Marka Livaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je primijetiti i da veliki dio najskupljih hrvatskih igrača nema zagarantiranu poziciju u prvoj postavi reprezentacije, što donekle govori o širini koju imamo u kadru. Tako ni drugoplasirani Kovačić ni trećeplasirani Kramarić nisu startali u većini utakmica ovog ciklusa, a među deset najskupljih samo su Brozović, Lovren i Perišić neupitni prvotimci Zlatka Dalića. 

S obzirom na to da je većina igrača koji računaju na svoje mjesto u reprezentaciji starija od 1998. godine, u ukupnom poretku nije bilo mnogo promjena. Brekalo je dosad bio izjednačen s Modrićem i Vrsaljkom na 15 milijuna eura, ali s obzirom na to da mu je cijena pala za 10%, a njima za 20%, sada se nalazi ispred njih. Igrači koji u klubovima malo igraju i nadali su se transferu posebno osluškuju promjene na tržištu.

Čini se malo vjerojatnim da će netko biti spreman u narednom razdoblju platiti Ivana Rakitića 20 ili Dejana Lovrena 16 milijuna eura te će se morati pokušati izboriti za mjesto u momčadi Barcelone, odnosno Liverpoola jednom kada se nogomet nastavi igrati. Ovakva situacija najviše će pogoditi klubove koji žive od prodaje igrača, poput HNL klubova. U krugu reprezentativaca zasad su samo Dinamovi Livaković i Petković, kojima je pala vrijednost za po 2,5 milijuna eura svakom.

Kada bismo na teren postavili momčad koju je Zlatko Dalić najčešće koristio u prethodnom ciklusu, to bi izgledalo ovako:

Vrijednost prve momčadi pala je za 38 milijuna eura, a u oči naročito upada činjenica da gotovo trećina “izgubljene” vrijednosti otpada na Marcela Brozovića. Vrijednost momčadi pala je najviše u veznom redu te na krilnim pozicijama, što je logično s obzirom na to da se tamo nalaze najvrjedniji hrvatski igrači. Jedini igrač kojem je vrijednost pala za manje od milijun eura je Barišić.

Treba naglasiti kako su ovo tek početne procjene učinka koji će pandemija koronavirusa imati na tržište igrača. Što dulje kriza bude trajala, vrijednost igrača će više opadati. Hrvatska reprezentacija u ovom trenutku nije pretrpjela prevelik gubitak u odnosu na Belgiju, Brazil ili Španjolsku koja ima mnogo skuplje igrače, ali će ovo sasvim sigurno naštetiti svim njenim klubovima koji žive od prodaje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Kome je najviše pala cijena u reprezentaciji? Modrić vrijedi manje od Brekala / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.