Proteklih dana u Kantonu Sarajevo migranti su u nekoliko navrata napadali i pljačkali građane zbog čega je povećana bojazan mještana onih lokacija na kojima se oni često okupljaju. V. d. komesara MUP-a KS Milorad Bašić govori nam kako policija radi sve da otkrije napadače, ali je problem što migranti ne žele sarađivati s njima.

Najveću pažnju i osude javnosti privukao je slučaj mladića koji je prije nekoliko dana završio na operaciji nakon što su mu migranti razbili lobanju prilikom pokušaja razbojništva u blizini Željezničke stanice.

Iako je ovaj 17-godišnjak, kako nam je kazao njegov otac, detaljno opisao migrante koji su ga napali, sarajevska policija još ih nije identifikovala. Slično je i sa ostalim slučajevima napada migranata na građane Sarajeva koji su se desili u proteklom periodu.

“Volio bih da vam mogu reći da smo identifikovali napadače. Intenzino radimo na tome. Potez od Željezničke stanice do tunela je takav kakav je. Malo gdje možemo doći do nekih videozapisa. Zaista razumijemo građane i možemo reći da povodom ovih slučajeva imamo reakciju u operativno-istražiteljskom smislu, ali smo i pojačali prisustvo policije na lokacijama gdje se okupljaju migranti. Najveću migrantsku koncentraciju imamo u Hadžićima, u blizini centra za smještaj migranata u mjestu Ušivak. Dalje se okupljaju na području Starog Grada gdje se kreću čaršijom, a treća lokacija je Željeznička stanica odakle pokušavaju pronaći modus da uđu u autobuse i vozove te putuju prema Krajini jer njihov krajnji cilj nije BiH. Najviše se pokušavaju dočepati Hrvatske i Slovenije gdje su već zbilja u Evropskoj uniji bez prepreka”, govori nam Bašić.

MUP KS kreirao je akcioni plan vezan za migrante kroz koji je naložio svim policijskim upravama da naprave operativne planove koje moraju modifikovati prema trendovima koji su izraženi na njihovom prostoru te u tom smislu i djelovati.

“Jedina zakonska obaveza i jedino ono što mi možemo uraditi prema migrantima jeste preventivno djelovati kako bismo ih pokušali spriječiti da naprave krivično djelo ili prekršaj te ukoliko urade nešto od toga, raditi na njihovoj identifikaciji, lišavanju slobode i procesuiranju. Međutim, osnovni problem leži u činjenici da oni neće sarađivati s policijom. Vrlo često se i oni međusobno sukobljavaju pa su onda kako izvršioci, tako i žrtve krivičnih djela. Često ih hapsimo i radimo s njima, ali tu nailazimo na poteškoće. Oni ne žele da se sporazumiju s nama i odjednom zaborave engleski, njemački i francuski i sve druge bliske jezike. Govore jezicima za koje naš sistem pravosuđa nema zvanične tumače i tu nastaju problemi”, ističe v.d. komesara.

U Kantonu Sarajevo je pojačano prisustvo migranata od marta 2018. godine. Oni su od tada do kraja januara 2019. izvršili 58 krivičnih djela od kojih je 70 posto rasvijetljeno. Napravili su deset razbojništava, i to sedam prema našim državljanima, a tri prema drugim migrantima.

Bašić kaže kako se migrantima, bez obzira na bilo kakvu statistiku, ne može osporiti sloboda kretanja po gradu.

Na pitanje da li se građani mogu osjećati sigurno, Bašić nam odgovara: “Sigurnost je individualan osjećaj. Sa policijskog aspekta definitivno jesmo. Kao u svakom glavnom gradu, i u Sarajevu imamo enormno puno potencijalnih meta za izvršioce krivičnih djela, pa i migrante kao takve”, smatra Bašić.

Podsjećamo, pored napada na mladića u blizini Željezničke stanice, migranti su početkom ovog mjeseca napali i starijeg muškarca na Otoci te mu ukrali mobitel. Prošlog mjeseca na Otoci je također brutalno pretučen i opljačkan još jedan stariji muškarac. Slučaj nasilnog ponašanja migranata zabilježen je i na sarajevskom aerodromu kada je migrant preskočio zaštitnu ogradu, ušao na pistu te mimo kontrole pokušao ući u avion Austrian Airlinesa.

Slučajevi napada i razbojništva migranata zabilježeni su i izvan Kantona Sarajevo. Hercegovačka policija nedavno je zabilježila i više krađa automobila čiji su izvršioci migranti. Policija je pronašla nekoliko ukradenih automobila u Trebinju, Bileći i Nevesinju.