Novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić pobijedio je Dragana Čovića kao predstavnik iz reda hrvatskog naroda.

Željko Komšić je bosanskohercegovački političar. Rođen je 20. januara 1964. godine u Sarajevu. Oženjen je Sabinom Komšić s kojom ima kćerku Lanu. Živi i radi u Sarajevu.

Sabina je imala i izvjesnu dozu straha kad je Željko bio izabran u Predsjedništvo, smatrajući da to nosi i određen rizik.  – To je i osnovni razlog zbog kojeg nikad nisam bila za njegove kandidature. Biti javna osoba, pogotovo predsjednik… neko mu može pružiti ruku, a neko nauditi – kaže Sabina.
Sabina Komšić supruga je hrvatskog člana predsjedništva, Željka Komšića. Nekadašnja je studentica Građevinskog fakulteta, koji zbog ra tnih okolnosti nije završila, a danas sretna majka devetogodišnje Lane. 

Ulaskom Željka Komšića u Predsjedništvo, Sabina je u jednom intervjuu kazala kako nastoji zadržati svakodnevne navike, uprkos protokolima koji idu sa predsjedničkom funkcijom. 

– Sada, kad izlazimo, imamo pratnju. U principu, ne dopuštamo da se bilo šta promijeni, sve je od danas do sutra. Živimo svoj život i stvarno se trudimo da se ne poremeti naša svakodnevnica. Promjene su, ipak, prisutne: na godišnji odmor idemo s cijelom pratnjom. Uvijek nas ima puno – kazala je Sabina.

Ljubavna priča Sabine i Željka krenula je prvog ra tnog ljeta. Iako su živjeli u istom haustoru, do ra ta se skoro pa i nisu ni poznavali. 

– Prije nego što smo se počeli zabavljati, družili smo se. Željko je živio na petnaestom, a ja na desetom spratu. Kad smo se upoznali, desila se i ljubav, i eto… Vjenčali smo se poslije rata. Željko nije želio da stupimo u br ak u ratu jer je stalno bio na liniji, moglo mu se nešto dogoditi i nije me želio unesrećiti. To je bilo vrlo pošteno od njega. Čekali smo da r at završi i onda se vjenčali. Bila je to skromna ceremonija. Počeli smo se zabavljati 28. augusta 1992, a vjenčali se 28. augusta 1996. – ispričala je Sabina u intervjuu za magazin Gracija.

Kćerka Lana je centar Sabininog i Željkovog svijeta. Na njen su dolazak čekali deset godina. 

– Do Lane smo teško došli. To je bio najteži put, ali isplatilo se – prisjeća se Sabina, koja je prije rata završila Srednju građevinsku školu i upisala Građevinski fakultet. Bila je prva godina studija kada se zar atilo. 

– Četiri godine se nisam pojavila na fakultetu, a poslije rata su bili neki drugi prioriteti. A onda je došlo nešto što je meni bio najveći problem: deset godina smo se borili da dođemo do Lane. Imala sam sedam vantjelesnih oplodnji. I iz sedmog puta uspjeli! To mi je bilo najvažnije. Kad sam dobila Lanu, nije mi ni palo na pamet da nastavim fakultet. Danas sam mirna i nije mi žao. Imamo u planu drugo dijete, pa vidjet ćemo… Medicina je napredovala, zašto ne bih imala još jedno dijete? – povjerila se Sabina.

Tvrdnju da supruge državnika obično imaju veliki utjecaj na posao svojih muževa Sabina ne smatra tačnom i kaže da nema nikakvog utjecaja na Željka. 

– Kad je njegov posao u pitanju, tu se ne petljam, ne interesira me, ja sam apolitičan tip. Sve pročitam, šta mi nije jasno pitam, ali se ne petljam. Ne dopuštam da se kod kuće sve vrti oko politike i prekidam te razgovore – istakla je Sabina.

Svoju ulogu u javnom životu kao supruga člana Predsjedništva BiH ne smatra posebnom bitnom.

– Uloga supruge, ili supruga, predsjednika kod nas još nije zaživjela, to nije nešto što je u našem mentalitetu. Mada to meni i odgovara, jer tako mogu biti ono što jesam: obična žena.

Sabinina glavna preokupacija u svakodnevnom životu je Lana.

Sabina je imala i izvjesnu dozu straha kad je Željko bio izabran u Predsjedništvo, smatrajući da to nosi i određen rizik.  – To je i osnovni razlog zbog kojeg nikad nisam bila za njegove kandidature. Biti javna osoba, pogotovo predsjednik… neko mu može pružiti ruku, a neko nauditi – kaže Sabina.

Što se imidža tiče, Sabina kaže da je Željko sam zadužen za kreiranje vlastitog imidža. 

– Što se tiče vanjskog izgleda, Željko sam kupuje sve što mu treba, a ja sam tu da, kad on ujutro izvadi tri-četiri kravate, izaberem onu pravu. Toliko o imidžu. Ja sam sportski tip, uvijek u farmerkama i majicama, ali sad nisam u prilici da to stalno nosim, morala sam kupiti i svečane haljine. Ne osjećam se ugodno u tome, ali šta je tu je – ističe Sabina.

Kako je izjavila za Graciju, nekad je voljela slušati Erica Claptona i U2.

– Izgubili smo korak u muzici. Prije Lane slušali smo Claptona i U2, a sad, zbog nje, slušamo Tošeta Proeskog. Željko svoje male, sitne radosti ispunjava kad ima vremena, ali ja se uglavnom brinem o Lani. Više nemam tih vizija da je meni lijepo otići negdje, na koncert. Ljepše mi je prošetati s njom, igrati se – zaključila je Sabina.

IVANIĆ SE JAVIO I POSLAO PORUKU DODIKU: Traži mu samo jednu stvar, NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO!

Više saznajte na izvornom linku: – KOMŠIĆ JE OVIH DANA GLAVNA TEMA U MEDIJIMA, a o njegovom privatnom životu malo se zna: OŽENIO JE MUSLIMANKU, a ovo je njegova SABINA KOJU VOLI SKORO 30 GODINA (FOTO) / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.