Nakon što je Milorad Dodik danas pozvao vojnike tog puka da sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS-a, reagovao je Željko Komšić poručivši da će kao i prije deset godina ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv njega.

Komšić napominje da Dodik takvim izjavama izaziva pobunu u Oružanim snagama BiH.

“Prije 10 godina podnio sam krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog iste stvari, ali naše pravosuđe se oglušilo. Zato Dodik danas ponovo poziva na pobunu unutar OS BiH”, kazao je Komšić.

Dodik je tada kao premijer Republike Srpske pozvao Srbe, pripadnike Oružanih snaga BiH pozvao da se vrate ili da ne idu na vojnu vježbu NATO-a u Gruziju.

Komšić je prije deset godina tražio od Valentina Inzka da upotrijebi bonske ovlasti i smijeni Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjednika Vlade Republike Srpske, te da mu zabrani obavljanje bilo kakve političke aktivnosti zbog evidentnog kršenja ustavnog poretka BiH, Daytonskog mirovnog sporazuma i ozbiljnih posljedica koje nastupaju ovakvom aktivnošću Dodika po državu BiH, njen ustavni sistem, sigurnost i međunarodni položaj naše zemlje, stoji u saopštenju za javnost.

Nikakva reakcija tada nije uslijedila, a i Tužilaštvo BiH se ušutilo u tom postupku.

Dodik danas ponovo traži od komande Trećeg pješadijskog puka (RS) da iduće godine na ovaj datum više od polovine prisutnih vojnika obuče uniforme Vojske RS-a jer je, kako je naveo, 12. maj njihov dan.

Dodik sve to izjavljuje u trenutku kada se lome koplj aza formiranje državne vlasti i odlučuje o kontinuitetu NATO puta naše zemlje.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.