Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se danas i pozvao predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH, Zorana Tegeltiju da se javno oglasi i javnosti poruči zašto još uvijek nije sazvao sjednicu na kojoj bi Vijeće ministara BiH donijelo odluku o nabavci vakcina po inicijativi Parlamenta BiH.

– Građani više nemaju strpljenja da slušaju igru gluhih telefona između ministrice Gudeljević i predsjedavajućeg Tegeltije koji mora objasniti zašto do danas nije održana sjednica na kojoj bi se donijela odluka o nabavci vakcina. Nedopustivo je da sa jedne strane slušamo kako nadležna ministarstva tvrde da su ispunili sve obaveze u skladu sa zahtjevima COVAX mehanizma, a i dalje nema nikakvog konkretnog pomaka kada je riječ o nabavci vakcina, naveo je Komšić.

Tegeltiji i Gudeljević je poručio da im se igranje za životima građana neće isplatiti.

– A niko drugi do njih samih ne može preuzeti njihove nadležnosti, i baviti se poslom koji moraju da izvršavaju. Ako je Tegeltiji i Gudeljević cilj pokazati da je država nesposobna nabaviti vakcine, kako bi se time poslala nekakva poruka, onda trebaju znati da im se igranje životima građana neće isplatiti, naveo je on.

Izvor: Oslobođenje.ba