Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u radnu posjetu brigadnu generalicu NATO štaba u Sarajevu Pamelu Mekgahau.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou, u kontekstu rata u Ukrajini, te rizika od eskalacije sukoba u BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Pozdravili saradnju
Sagovornici su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO štabom u Sarajevu i zemljama članicama NATO saveza, te zaključili da ta saradnja mora biti još čvršća u budućnosti, kako bi BiH ispunila sve preduslove za punopravno članstvo u Sjevernoatlantski savez.

Komšić je naglasio da je podrška koju pružaju Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH izuzetno značajna kako bi sačuvali mir, stabilnost i sigurnost svih građana u našoj zemlji.

McGaha ponovila je podršku NATO štaba miru i stabilnosti u BiH i zahvalila na kontinuiranoj saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH. Ona je istakla da je NATO posvećen očuvanju sigurnosti, te zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka
Tema sastanka bila je i trenutna blokada rada državnih institucija, koja onemogućava usvajanje budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, zbog čega su, između ostalog, blokirana finansijska sredstva namijenjena za realizaciju projekata vezanih za reform odbrane i evropske integracije.

Komšić se zahvalio na pomoći i podršci reformskim i integracijskim procesima u BiH u oblasti odbrane, te izrazio uvjerenje da će se nastaviti razvijati i u budućnosti, s ciljem harmoniziranja OSBiH sa NATO standardima.

(Avaz)