Komšić, Sejdić i Finci se danas obraćaju javnosti


Povodom devete godišnjice od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci protiv Bosne i Hercegovine, u Predsjedništvu BiH bit će održana press-konferencija.

Na njoj će se obratiti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić te Jakob Finci i Dervo Sejdić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i jedan od apelanata Jakob Finci u razgovoru za Vijesti.ba, je ranije rekao da je očito da kod nas niko ne smatra da treba izvršavati presude – kako domaćih, tako ni međunarodnih sudova.

– Imamo i presudu Ustavnog suda BiH iz 2002. o konstitutivnosti naroda, koja još uvijek u nekoliko kantona nije izvršena. I zašto se onda čuditi da presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. čeka devet godina na izvršenje, a vjerovatno će čekati i još neko vrijeme – rekao nam je Finci.

Uvjeren je da ćemo, ako naši političari stvarno žele da BiH uđe u EU – a građani ove zemlje to sigurno žele, u konačnici morati da implementiramo tu presudu.

– Bez ravnopravnosti svih građana mi jednostavno ne ispunjavamo uslove da postanemo članicom EU. A nećemo to ni postati sve dok smo zemlja koja je u svom Ustavu zapisala da ne poštuje osnovna ljudska prava i da građane čini neravnopravnim, i to ne samo pripadnike nacionalnih manjina, već i konstitutivnih naroda koji ne žive na pravom dijelu njene teritorije – poručuje Finci.

Naš sagovornik dodaje da su i konstitutivni narodi diskriminisani jer se Hrvati i Bošnjaci iz RS-a, ali i Srbi iz FBiH ne mogu kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

– Tu se radi o nekoliko stotina hiljada ljudi koji su neravnopravni, i normalno je da jednu takvu zemlju Evropa neće da primi u svoje društvo dok te stvari ne popravi. A ispravka je vrlo jednostavna – treba promijeniti dvije rečenice u Ustavu. Upravo je sad pravo vrijeme da se to uradi, kako bismo do narednih izbora mogli usaglasiti i Izborni zakon i tako omogućiti svakom građaninu ove zemlje da bude ravnopravan – zaključuje Finci u razgovoru za Vijesti.ba.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...