Govorio o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić boravi danas u Bosanskoj Krupi, gdje mu je uručeno priznanje počasnog građanina.

Tom prilikom Komšić je zahvalio na priznanju, ali i govorio o aktuelnoj situaciji u BiH.

– Naročito mi je zadovoljstvo da priznanje dobivam na dan oslobođenja Bosanske Krupe od agresora. Na današnji dan pripadnici Petog korpusa, odnosno pripadnici 511. slavne brigade, maestralnom akcijom u sklopu operacije ”Sana 95” oslobodili su ovaj grad i natjerali neprijatelja države u panični bijeg. Neprijatelj je iza sebe ostavio razrušen i opustošen grad. Međutim, njegovi građani koji ga vole i koji vole ovu državu ponovo su ga podigli na noge. Zato mi je drago vidjeti da Bosanska Krupa živi svoj život, a ne onaj koji joj je agresor namijenio – rekao je Komšić.

Istaknuo je da je baš prošle godine u toku predizborne kampanje govorio o ciljevima onih koji vole i koji se bore za državu Bosnu i Hercegovinu.

– I tada sam kazao da moramo sačuvati vjeru u ideju republike Bosne i Hercegovine. Sada ću ponoviti isto ono što sam rekao i tada. Dan kada prestanemo vjerovati u ideju republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu. Ne dajte da nam ubiju ideju republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka. Mi, političari, ne smijemo je samo ”podnositi” već uvijek isticati kao temeljnu vrijednost politike i našeg bh. društva. Prestanimo samo govoriti za sebe i svoje, prestanimo samo slušati sebe i svoje. Bosna i Hercegovina, kao država republika, opet će biti društvo u kojem smo kao nekada svi bili okrenuti prema svima. Vjerujem u to i zato sam u politici. Ideja Republike nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego prvomartovsko naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine. Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili vjeri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osjećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama – ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na kraju je kazao da se za tu ideju vrijedi zalagati na svaki mogući način, a najbolje ćemo se zalagati čuvajući mir.

– Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojima će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen – spašen. Pred nama predstoji borba mirnim političkim sredstvima da Bosnu i Hercegovinu unaprijedimo kroz potrebne reforme i učinimo je modernom državom za sve njene građane, uključivanjem u veće sigurnosne, političke i ekonomske sisteme – zaključio je Komšić.

(avaz.ba)