Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s predstavnicima bosanskohercegovačkih organizacija u Torontu (Kanada)
.

Domaćini su istaknuli da je ovaj susret od historijskog značaja, s  obzirom na to da je ovo prvi put da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjeti bh. dijaspori u Kanadi. Razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, kao i aktivnostima naših ljudi u ovoj zemlji da unaprijede te odnose.

Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini, kao i počasnog konzulata u Torontu, što bi dodatno olakšalo vezu dviju zemalja.

Zaključeno je da postoji prostor za poboljšanje bilateralnih i ekonomskih odnosa, te da je od velikog značaja riješiti problem glasovanja s kojim se susreće bh. dijaspora u Kanadi za vrijeme izbora u Bosni i Hercegovini. Naglasili su i kako je od velikog značaja bilateralne sporazume podići na višu razinu, pogotovo kada je riječ o sporazumu koji definira mirovinsko-socijalno osiguranje bh. državljana, te aktualizirati razmjenu studenata i akademskih radnika.  

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je predstavnicima bh. organizacija za njihov kontinuiran angažman na očuvanju veza s njihovom domovinom, te njene tradicije i kulture. Kazao je da postoji prostor za poboljšanje ekonomskih odnosa, da je od velikog značaja ostvariti planirane projekte za koje su zainteresirani bh. biznismeni iz Kanade, kao i Vlada Kanade, pogotovo u oblasti energetike. 

Komšić je istakao da su bh. dijaspora koja živi u Kanadi i aktivnosti kojima se bavi od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da treba iskoristiti potencijale dosadašnje suradnje kako bi bili unaprijeđeni prijateljski odnosi, suradnja iz oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, na poziv bosanskohercegovačkih organizacija iz Kanade, prisustvovao je u Torontu i svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U prigodnom govoru zahvalio je bh. dijaspori na svemu što čini za svoju domovinu. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Komšić u posjeti bh. dijaspori u Torontu: Susret od historijskog značaja / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.