U jednoj od starih zgrada sa renoviranom fasadom, u srcu Beograda, stanuje glumica Jelisaveta Seka Savlić. Komšije su otkrile i da se u susjedstvu Seke nalaze stanovi Petra Kralja, Dragana Nikolića i Milene Dravić i da je bukvalno dvije zgrade o Sekine današnje stanovao Bata Živojinović. A o kraljici komedije i dobitnici najprestižnijih glumačkih nagrada ispričali su nam da je veoma neposredna i draga svim stanarima u zgradi, ali i vremešnim komšijama iz susjednih ulica.

– Seka je raspoložena za sve akcije za dobrobit stanara, a i sama ih je pokretala. Sad jurimo lift da napravimo jer nam je zgrada od pet spratova. Bila je i ona upravnica zgrade tri mjeseca, ali je to meni, takoreći, uvalila kad je vidjela da tu ima obaveza koje ona ne može da obavi lako jer mnogo snima i igra – kaže kroz osmijeh komšija Paja.

Simpatični Paja, Pajkić Vojin, upravnik glumičine zgrade, snebivao se da ispriča više pojedinosti o slavnoj komšinici.

– Ne bih volio da Seku naljutim tako što bih ispričao nešto što može da joj smeta. Dobra je žena i ako odemo sada kod nje na vrata i lijepo se predstavite, vjerovatno će vas primiti. Razumna je i pametna gospođa. Često se smijemo kada ujutru, kao i većina nas, zaboravi gdje se parkirala prethodno veče pa traži auto nasumično po kraju. Vuče kolica sa pijace i slobodno se kreće po kraju, nije uobražena. U kućnoj haljini je u stanu, često čuva unuka, sina svog sina Stefana, a pušta ga da se igra sa komšijom, takođe malim dječakom – otkriva Paja, a drugi komšija dodaje.

Jao, Seka je divna osoba. Prava dama i posebna, izvrsna glumica. Nikada nije sebe veličala i pokazivala svoju moć nad običnim svijetom. Ni sa kim u komšiluku ne razgovara o svojim ulogama da ih ne guši svojim obavezama i zadacima, ali neke za koje zna da vole pozorište pozivala je na premijere i poklanjala im ulaznice za predstave. Mi imamo velikane u komšiluku, ovdje je odrastao Gaga Nikolić, Pera Kralj je živio blizu, a Bata Živojinović je bio omiljen u narodu i kafanama okolnim. Stalno je sa nekim stajao na ulici i razgovarao. Sjećam se kako su Gaga Nikolić i njegovi drugari osvitali u kafani, zapili bi se i zoru dočekali, a Milena i njihove djevojke, žene dolazile bi po njih da ih vode, takoreći nose i vuku kući – kaže za “Scenu” Mića Randulić, policajac u penziji, koji je, kaže, u to vrijeme revnosno patrolirao po kraju i znao sve šta se dešava.

Komšija Mića je šetao psa pa je u povratku opet naišao na nas i prisjetio se da je video Sablićevu prethodnog dana:

– Vidio sam je juče sa njenom snahom je bila. Parkirale su se ovdje u ulici i razgovarale. Inače, Seka vozi auto i vrlo je oprezan i savjestan vozač. Polako se kreće u saobraćaju i kad parkira auto, to vrlo strpljivo čini.

Komšinica koju u obližnjem kafiću kaže da Seka voli da sjedne, ispričala nam je da samo rijetke komšije imaju privilegiju da budu glumičini gosti.

– Kao ostvarena i pametna žena koja je odrasla u dobroj porodici sa dva brata, gdje se ulagalo u njihovo obrazovanje i gdje su joj otac i majka formirali karakter zasnovan na pravim temeljima, Seka zna da postavi granice. U stan poziva mali krug ljudi iz komšiluka. Na ulici se pak svima javi i vrlo je predusretljiva. Seka voli da ide na pijacu i obožava Kalenić pa je viđam kad odlazi tamo i vraća se – kaže Beograđanka Sekinih godina.

 

Izvor vijesti: Ognjen Škundrić / azra.ba