Salihović: Optužen za zloupotrebu položaja
Konačno počinje suđenje Goranu Salihoviću

Optužnica podignuta u novembru prošle godine, a istraga trajala pune dvije godine

Autor: M. AŠČIĆ

U Općinskom sudu u Sarajevu za narednu sedmicu zakazan je početak suđenja Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja dok je rukovodio Tužilaštvom BiH.

Sudija pojedinac

Ovu informaciju potvrdio nam je jučer Rifat Konjić, Salihovićev advokat. Suđenje je zakazano za 22. maj u 10 sati, a Konjić nam je rekao da mu je poznato samo da se Salihović ne bi trebao izjašnjavati o krivici.

– Dobili smo poziv. Vidjet ćemo šta će biti. Mi smatramo da ne može suditi sudija pojedinac u ovom procesu – rekao nam je kratko Konjić.

Državni sud još u januaru je donio odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Općinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja.

Na ovu odluku Suda BiH žalili su se i Tužilaštvo BiH i Salihovićeva odbrana, ali su žalbe odbijene. Salihović, prije nego što je otišao na poziciju glavnog državnog tužioca, bio predsjednik Općinskog suda u Sarajevu skoro deset godina.

On se po optužnici Tužilaštva BiH, koju je sada preuzelo Tužilaštvo KS, tereti da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM troškova reprezentacije. Prema optužnici, on je budžetska sredstva namijenjena i za ekshumacije trošio u kafanama, na iće i piće.

Prima plaću

Zanimljivo je da je optužnica protiv Salihovića podignuta još krajem novembra prošle godine, a da je krivicu negirao 25. januara ove. Također, istraga protiv Salihovića trajala je pune dvije godine, a suspendiran je još 2016.

No, iako je suspendiran, on redovno i dalje prima punu plaću.

Mora vratiti novac

Tužilaštvo BiH po potvrđivanju optužnice zatražilo je od Salihovića oduzimanje protupravne koristi u iznosu od 80.103 KM, ali je on tada kazao da ne razumije koju je korist ostvario.

To znači da glavni tužilac državi mora vratiti navedeni iznos, jer je oštetio budžet BiH.

(Autor: Avaz)