Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravlja se o epidemiološkoj situaciji, a informacija da je čak 13 anesteziologa dalo otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izazvala je burne reakcije.

– Nažalost, jutros sam saznao, ovo je provjerena informacija. Nažalost, ili na njihovu sreću, 13 anesteziologa je dalo otkaze, tako da nakon sedam dana otkaznog roka prestat će da rade na KCUS-u. I mene kao ministra i Vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da niko neće ostati bez posla jer ne dozvoljavamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude to da urade – istakao je na sjednici ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata
Na sjednici je bilo i govora o policijskom satu, a Mahir Dević i Haris Zahiragić iz SDA su tražili da se ukine ova diskriminatorna odluka prema postačima.

Prošlosemdični prijedlog zastupnika SDA Harisa Zahiragića bio je da se pomjeri radno vrijeme ugosititeljskih objekata do 21 sat, kada počinje zabrana kretanja u ovom kantonu.

Nakon što je Zahiragić uputio kritike ministru zdravstva KS Harisu Vraniću, Elmedin Konaković rekao je da Dević i Zahiragić žele skrenuti pažnju s šokantne informacije koja je došla s KCUS-a pričom o iftarima i policijskom satu.

– Zanima je jedna stvar, repliciram i Zahiragiću i Deviću – kako bi oni koji žive pored ugostiteljskih objekata mogli doći kući i zapravo koja je težnja da se za vrijeme ramazana iftari održavaju u ugostiteljskim objektima? Kojim se to dijelom naše vjere ili drugog dijela bilo čega, šta je to što na obavezuje da iftarimo u ugostiteljkim objektima? Ovo je vrijeme porodice, prijatelja, zašto bi išli u ugostiteljske objekte, pogotovo u vrijeme pandemije? Zašto ovakva ofanziva. SDA raspravom o ovome želi skrenuti pažnju s odlaska anesteziologa s KCUS-a – kazao je Konaković.

(avaz)