Koncertna dvorana da, ali bez 22 etaže na njoj

Mišljenje je naučnika i stručnjaka da je novi prijedlog izmjena i dopuna Regulacionog plana koji je Grad Sarajevo donio još destruktivniji od prethodnog na koji su naučnici u decembru 2016. godine dostavili protest i peticiju

Avaz.ba

Sastanak na kojem su učestvovali predstavnici grupe građana, naučnika i stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma i mašinstva, a koje su ugostili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović održan je danas. 

Diskutirano je o aktuelnim prijedlozima izmjena i dopuna Regulacionog plana Marindvor-Kvadrant B, sa aspekta utjecaja na mikroklimatske promjene i kvalitet zraka, zaštite kulturno-historijskog naslijeđa i značaja društvenih djelatnosti kao indikatora društveno-ekonomskog razvoja.

Poseban akcent, na inicijativu gostiju, bila je izgradnja koncertne dvorane na Marindvoru.

– Moramo se pripremiti da će ovo biti jedan dugotrajan proces u kojem se treba naglasiti građanski aktivizam te širiti priča od lokalnog ka višim nivoima. Trebamo uvjeriti javnost da je to rješenje bolje od ovog trenutnog koje se nudi kao model razvoja, a mi dobro znamo da to nije model razvoja za jedan evropski grad – rekao je premijer Forto.

Ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo inicijativom građanskog aktivizma i struke te pozvao sve da u što većem broju dođu na široku raspravu koja je planirana na temu rješenja objekta Skenderija, u prisustvu evropskih eksperata za revitalizaciju objekata koje su se desile širom Evrope.

Predstavnici su istakli da daju svoju podršku izgradnji dvorane, ali onako kako je to planirano prvim poslijeratnim regulacionim planom gradskog centra Marindvor i projektom koncertne dvorane koja je rezultat međunarodnog arhitektonskog konkursa koji su inicirali i proveli Vlada Kantona Sarajevo i grad Rim 1999. godine.
 

Mišljenje je naučnika i stručnjaka da je novi prijedlog izmjena i dopuna Regulacionog plana koji je Grad Sarajevo donio još destruktivniji od prethodnog na koji su naučnici u decembru 2016. godine dostavili protest i Peticiju. 

Ministar Filipović je pojasnio da je odmah reagirao na odluku o izmjenama i dopunama plana želeći da ukaže da, ako bi se plan radio prema definiranim smjernicama, bi to dovelo do katastrofalnih posljedica, kako na tom prostoru tako i u gradu generalno.

– Apsolutno, ni Ministarstvo ni ja nismo protiv gradnje na tom lokalitetu u smislu razvoja i sanacije postojećeg stanja, ali jesmo protiv gradnje koja će uništiti okoliš, narušiti zdravlje stanovništva, a ni saobraćajnice neće moći podnijeti ovoliku gradnju. Mi smo za koncertnu dvoranu, ali ne za onu na kojoj će biti još 22 etaže. Tom prostoru treba pristupiti sa pažnjom dobrog domaćina. Ako se ne budemo tako odnosili, otići ćemo u propast – istakao je Filipović.

(Autor: Avaz)