Konferencija “Organizirane žene na ljevici između dva svjetska rata” održava se u Sarajevu

A.Zunic/biscani.net

Istraživači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije okupili su se u Sarajevu da bi istražili period između dva svjetska rata iz antifašističkog i feminističkog ugla, prateći predratnu historiju ženskih pokreta, ali i sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja.

Na konferenciji nazvanoj “Organizirane žene na ljevici između dva svjetska rata” razgovarale su i o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koja je masovno sudjelovala u javnom i političkom životu, što je, kako navode, oblikovalo društvo i generacije nakon njih sve do danas.

Za večeras je najavljeno zvanično otvorenje dokumentarne izložbe ‘Ženski antifašistički Zagreb’, autora Barbare Blasin i Ane Lovreković. Izložba se bavi međuratnim periodom, a bit će postavljena do 23. oktobra.

Konferenciju i izložbu organizira Centar za ženske studije Zagreb u saradnji s Udruženjem za kulturu i umjetnost “Crvena” iz Sarajeva, u okviru projekta ‘Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tokom Drugog svjetskog rata i nakon rata’. Projekt finansira Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe, a podršku za realizaciju konferencije ostvaruje Fond otvoreno društvo BiH i Međunarodni centar Olof Palme.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...