Nakon nekoliko mjeseci provedenih na ulici, migranti koji su boravili na području grada Bihaća dobili su koliko-toliko uslovan smještaj.

Nakon mnogobrojnih incidenata koji su pogodili Kanton u mjesecu oktobru, riješeno je pitanje izbora policijskog komesara, samim tim i bolja sigurnost. Građani su čak izašli na ulice iznoseći svoje zahtjeve, a prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potrudio se da situacija bude sigurnija u što kraćem roku.

Dat je prijedlog lokacije za migracioni centar, aludirajući na to da je privremeni. Novi stanovnici Bihaća, prvenstveno porodice, žene i maloljetnici, koji su boravili u šatorskom naselju u Borićima, premješteni su u prostorije nekadašnje fabrike rashladnih aparata Bira u Bihaću.

U dva dana ovaj prihvatni centar primio je oko 300 migranata, dok je kapacitet 450. S tim u vezi, predstavnik IOM-a kazao je za RTV USK da je moguće proširiti kapacitet, ako to bude moguće, a naravno sve u dogovoru sa lokalnim vlastima. Još je istakao kako Đački dom u Borićima neće i ne može biti zatvoren.

U kontejnere u Biri je smješteno 16 maloljetnika i 26 porodica. U dvije hale su smješteni mladi muškarci koji su boravili u šatorima.

S jedne strane sreća i zadovoljstvo novim smještajem, a s druge strane glad, hladnoća i tuga kod migranata koji se nalaze u Velikoj Kladuši, tačnije na graničnom prijelazu. Agonija se nastavlja već danima, a pred migrantima je još jedna noć pod vedrim nebom. Danas su čak počeli štrajk glađu, uz svu glad i izmorenost.

Kako saznaje portal Biscani.net, vode se pregovori između IOM-a i Udruženja poduzetnika iz Velike Kladuše kako bi se i ovim ljudima osigurao smještaj. Naime, i na graničnom prijelazu ima žena i djece, koja ovih dana trčkaraju cestom upućujući nevine osmijehe i poglede pune nade policajcima. Ono o čemu niko ne priča jeste zašto ovi ljudi nisu smješteni?!

S druge strane, saobraćaj je zatvoren na GP Maljevac. Kako saznajemo, pripadnici Granične policije naše zemlje smaraju da su stečeni uslovi da se granica otvori, ali Hrvati ne dozvoljavaju.

Hrvatska srce još uvijek nije otvorila, a koliko će se ova bitka voditi, ostaje da vidimo.