Kontinuiran rast cijena na pumpama u FBiH, uskoro moguć prelazak iznad 2 KM


Ako je suditi prema podacima Odsjeka za cijene pri Ministarstvu za trgovinu Federacije Bosne i Hercegovine, vrijednost benzina i dizela na bh. pumpama raste iz sedmice u sedmicu.

Kako je za Klix.ba potvrdila Lela Glibo, šefice Sektora za cijene, analizu i razvoj tržišta, u posljednjih mjesec dana evidentiran je niz zahtjeva za povećanje cijena goriva.

Zahtjevi dolaze u frekvenciji od tri puta sedmično i to za povećanje od po pet feninga. Ukoliko se trend nastavi, za nekoliko sedmica bi mogli vidjeti prelaženje psihološke od dvije konvertibilne marke.

Trenutno zastupljene cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine kreću se između 1,70 KM do 1,90 KM. Cijene variraju od pumpe do pumpe, ali i od kantona do kantona.

Naravno, kretanje vrijednosti je uslovljeno promjenom cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. S obzirom na kontinuitet rasta vrijednosti sirove nafte, razumno je očekivati i nastavak podizanja cijena na bh. pumpama. Vrijednost crnog zlata na američkom i evropskom tržištu u četvrtak je iznosila 51, odnosno 52 dolara po barelu.

/klix.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...